Vážení návštěvníci, z důvodu státních svátků ve dnech 1. a 8.5.2024 bude naše prodejna uzavřena. Děkujeme za pochopení.

Jak vybrat vhodný počítač


1

 Koupě nového počítače je vzrušující zážitek. Toto vzrušení bohužel může rychle opadnout, pokud zjistíte, že jste nevybrali počítač, který potřebujete. Na trhu najdete několik stylů počítačů a možná vás zajímá, jak si jen vyberete, který z nich si koupíte. Některé počítače, například notebooky, jsou malé a přenosné. Jiné počítače používají různé operační systémy, například Windows a Mac. Stolní počítače mohou vynikat v určitých funkcích, jako je práce s grafikou nebo hraní her.
Při výběru počítače, který byste si měli koupit, zvažte následující:


Na co chcete počítač používat

Hlavní funkce vašeho počítače budou určovat typ počítače, který potřebujete. Díky včasnému upřesnění role vašeho počítače si můžete ušetřit hodně peněz.

  • Budete počítač používat hlavně ke kontrole e-mailů a procházení webu?
  • Plánujete ve svém počítači dělat značné množství kancelářské práce?
  • Baví vás hry a plánujete trávit většinu času na počítači hraním nejnovějších a nejlepších verzí?
  • Jste umělec nebo hudebník? Předpokládáte použití počítače k vytváření obrázků, hudby nebo videí?
  • Bude váš počítač používat každý v rodině? Bude váš počítač zábavním centrem pro obývací pokoj?

Notebook nebo stolní počítač

Notebooky jsou přenosné a jsou skvělé pro studenty nebo kancelářské pracovníky, ale pokud jde o hraní, jsou obvykle méně než hvězdné. Notebooky vám umožní pracovat prakticky odkudkoli, kde můžete nabíjet nebo získat Wi-Fi připojení k internetu. Pokud požadujete přenositelnost, pak je pro vás vhodný notebookStolní počítače jsou obvykle mnohem výkonnější než notebooky, ale mohou být také dražší. Také zabírají podstatně více místa než notebook. Zeptejte se sami sebe, jak chcete být připoutáni ke stolu. Pokud však chcete flexibilitu při přidávání většího displeje nebo upgradování dalších komponent (například přidání většího pevného disku nebo lepší grafické karty), pak je možná lepší stolní počítač.

2

Pokud si koupíte stolní počítač, budete také potřebovat displej, ke kterému se budete moci připojit, abyste cokoli viděli, pokud si nezakoupíte počítač typu „All In One“, které mají displej již zabudovaný. Pokud jste se rozhodli pro notebook, budete muset vzít v úvahu přenositelnost, jako je hmotnost a velikost. Větší obrazovka je hezká, ale chcete se vypořádat s přidanou velikostí a hmotností? Čím větší je obrazovka (např. 17 palců na rozdíl od 12 palců), tím větší a těžší bude notebook.
I když jsou notebooky stále výkonnější, desktop je stále vhodnější pro aplikace náročné na grafiku, jako jsou počítačové hry, úpravy videa nebo vykreslování animací. Pokud je však prioritou přenositelnost, pak jsou notebooky správnou cestou.

 3

Windows nebo Mac

Výběr operačního systému závisí hlavně na osobních preferencích a zkušenostech, takže je těžké některý doporučit. Nejlepší způsob, jak zjistit, který z nich je pro vás ideální, je vyzkoušet si oba, abyste zjistili, který z nich je pro vás vhodnější a který bude pracovat s vašimi oblíbenými programy. Pokud vaše firma používá hlavně počítače Mac, mít doma taky počítač Mac bude pro práci pohodlnější.

Zařízení Apple jsou preferovány pro hudebníky a umělce, protože obvykle spouští programy pro vytváření obsahu mnohem efektivněji než Windows PC. Zařízení Mac jsou obecně dražší než zařízení se systémem Windows, i když mají tendenci být trochu bezpečnější. S menším počtem počítačů MacOS mají hackeři menší zájem vytvářet pro ně viry. Počítače se systémem Windows mají mnohem robustnější herní ekosystém, který si mohou užít, a jsou pro hráče rozhodně lepší. Počítače Apple jsou obvykle dražší než stejně výkonný počítač se systémem Windows a počítače se systémem Windows mohou provozovat mnohem více her.

4

Základní parametry

Až přijde čas začít nakupovat, bude užitečné vědět, jaké jsou základní parametry, abyste mohli dobře srovnávat.
Pevný disk - Velikost pevného disku (nebo disku SSD) určuje, kolik programů a souborů se na něj vejde, než vám dojde místo. Pokud si nekupujete něco jako Chromebook, kde je cloudové úložiště velkou funkcí, je dobrým výchozím bodem počítač s minimálně 500GB místa. Pokud máte spoustu her nebo filmů, které chcete uložit, měli byste zvážit sekundární disk s terabajtem nebo dvěma dalšími volnými místy.
Další věc, kterou je třeba mít na paměti, když přemýšlíte o úložišti, je zvážení jednotky SSD (Solid State Drive) místo tradičního pevného disku HDD. Výběr vhodného disku jsme již řešili zde: HDD-nebo-SSD

RAM / Paměť - Jedná se o specializované úložiště, které programy používají k uchování dočasných informací. Pokud nemáte dostatek paměti RAM, najdete programy, které běží pomalu nebo dokonce padají. 8 GB je dobré základní číslo pro RAM, ačkoli hráči a grafičtí designéři budou chtít alespoň dvojnásobek. 32 GB a více se opravdu doporučuje pouze v případě, že provádíte náročné úpravy videa, a bude to velmi záviset na konkrétním softwaru, který chcete použít.

CPU / Procesor - Výkon je pravděpodobně nejdůležitější metrikou jakéhokoli počítače a CPU je jeho srdcem. Existují dva hlavní výrobci - Intel a AMD. Nejlepší je mít přinejmenším dvoujádrový procesor, ale čtyřjádrový vám poskytne znatelný výkon. Pokud potřebujete trochu více energie pro jakýkoli druh úpravy fotografií nebo videa nebo plánujete hrát nejnovější hry, pak v ideálním případě budete chtít hledat herní počítač, který má šestijádrový (nebo lepší) procesor, například Intel i5 nebo i7 nebo AMD Ryzen 5 nebo Ryzen 7.

Grafická karta - Pokud právě nehrajete hry nebo se nevyvíjíte ve 3D, s grafickou kartou si pravděpodobně nebudete muset dělat starosti. Pokud jste ale herní nadšenci, pak je grafická karta zásadní součástí počítače. Grafická karta může být nejdražší součástí počítače a je nutná, pouze pokud hledáte hraní her.

5