Jak se dobře starat o notebook

Mít notebook je pro většinu lidí pohodlnější než být připoután ke stolu s nepřenosným počítačem. Studenti, romanopisci, prodejci a podnikatelé spoléhají na své notebooky, aby mohli dělat svou práci nebo domácí úkoly, zůstat v kontaktu s přáteli, psát poznámky a analyzovat tabulky. Protože výměna notebooku je nákladná, je důležité, abyste věděli, jak se o něj starat. Je to investice, která se může mnohonásobně vrátit. Váš notebook dostává zabrat více než byste si mysleli. Mějte na paměti, že pokud máte notebook, pravděpodobně ho vezmete s sebou na cesty letadlem, do kavárny a na výlety a dovolené přes noc. Je pravděpodobné, že připojujete zařízení a přepínáte média (disky a flash disky) častěji než na počítači. O důvod víc vědět, jak se starat o svého důvěryhodného společníka.

Zde je několik tipů, které vám s tím možná pomůžou. Nejsou to jen rady, jak na klávesnici nevylít horkou kávu nebo hranolky a kečup, nebo neházet notebook po místnosti kamarádovi – mnoho z nich je návrhem, na který by většina z nás ani nepomyslela.


1. Předcházejte nehodám dříve než k nim dojde

Ochrana hardwaru notebooku je obvykle otázkou opatrnosti. Většině běžných nástrah se můžete vyhnout následujícím způsobem:

- Uchovávejte jídlo a pití mimo dosah notebooku.

- Používejte notebook v bezpečných podmínkách (např. mimo dosah vody, extrémní teploty atd.).
 
- Umístěte svůj notebook mimo dosah dětí a domácích zvířat.

Měli byste si také zvyknout nikdy na to nic nepokládat (noviny, poštu), protože pokud je to na dně hromady, mohly by se na sebe nakupit i těžší předměty – knihy, batohy atd. To může zatlačit LCD obrazovku na klávesnici, a nakonec poškodit obrazovku vašeho notebooku. To zahrnuje cokoli od telefonu po knihy, nádobí nebo oblečení. Notebook byste neměli umisťovat blízko zařízení, která vytvářejí silné magnetické pole, jako jsou televize, velké reproduktory, a dokonce i některé špičkové chladničky. Měli byste se dokonce vyhnout tomu, abyste si mobilní telefon položili na notebook, když jsou oba zapnuté.


2. Kupte si brašnu na notebook

Zejména pokud jste obzvláště náchylní k nehodám, budete-li mít pořádnou brašnu pro váš notebook, zabráníte tak poškození drobnými pády nebo politím, když je notebook zavřený. Pokud často cestujete, možná budete chtít investovat do konkrétní brašny na notebook (nebo do batohu s vyhrazenou přihrádkou na notebook). Notebook byste měli vždy nosit v kvalitní tašce na notebook nebo polstrovaném pouzdře, které poskytuje ochranu proti kapkám a otřesům.


3. Zjistěte, jak zacházet s baterií

Bohužel, tovární baterie pro notebooky mají tendenci mít zkrácenou životnost, takže životnost baterie vašeho notebooku obvykle nebude odpovídat továrním odhadům. Výdrž baterie se zkracuje pokaždé, když ji budete muset nabít, takže zvažte, zda bude váš notebook zapojený do napájecího kabelu, dokud nebudete muset baterii zcela používat.


4. Používejte svůj notebook za ideálních podmínek

Při používání notebooku zkuste znovu vytvořit nejlepší možné podmínky následujícím způsobem:

- Před použitím notebooku se ujistěte, že máte čisté ruce.

- Položte notebook na čistý a bezprašný povrch.
 
- Zajistěte, aby byl notebook dobře větraný, a zajistěte, aby větrací otvory neobsahovaly žádné překážky.

- Udržujte své prostředí na neutrální teplotě.


5. Notebook často čistěte

Několik minut vyčištění počítače od prachu, špíny, zbytků atd. způsobí obrovský rozdíl v životnosti vašeho notebooku. Zaměřte se na následující: klávesnice, větrací otvory, obrazovka. Víko udržujte zavřené tak často, jak jen můžete, což pomáhá omezit množství prachu, který se může usazovat na klávesnici, šetří životnost baterie a zabraňuje náhodnému rozlití kávy – hlavní příčina poškození notebooku.


6. Při připojování periferií buďte opatrní

Periferní zařízení jsou položky, které zapojíte do svého notebooku; mohou zahrnovat USB flash disky nebo příslušenství, kabely pro sluchátka nebo reproduktory, adaptéry, a dokonce i napájecí kabel. Mnoho z těchto položek má konkrétní porty nebo umístění, do kterých se vejdou, takže před připojením k příslušnému portu věnujte pozornost tvaru a velikosti konektoru položky.


7. Nenechávejte notebook v autě

Nejen, že uvnitř automobilů dochází k velkým výkyvům teploty, které by mohly poškodit notebook, ale notebook (nebo brašna na notebook) je lákavým cílem zloděje. Extrémní teplota nebo výkyvy teploty mohou mít na notebook vliv. Pokud jste právě přenesli svůj notebook do interiéru z velmi chladného dne, neměli byste jej zapínat, dokud nebude mít příležitost se zahřát a dosáhnout pokojové teploty. To může nějakou dobu trvat, pokud venku mrzne. Notebooky se mohou přehřívat snadněji než stolní počítač. Neměli byste je pokládat na deku, polštář nebo jiný nerovný povrch, který by mohl bránit dostatečnému větrání.


8. Vypněte notebook jednou za několik dní

Můžete si všimnout, že váš notebook začne fungovat po několika dnech nepřetržitého provozu pomalu. Tento problém můžete vyřešit úplným vypnutím notebooku a jeho ponecháním na 15 minut; to umožní hardwaru vašeho počítače odpočinout a resetovat. Pokud se chystáte cestovat, vyjměte všechny disky CD, DVD a flash disky, které by mohly být ve vašem počítači, a řádně je chraňte. Notebook také vypněte – nepřepněte jej jednoduše do režimu spánku nebo pohotovostního režimu.

9. Uchopte a zvedejte notebook za základnu

Pokud zvednete svůj notebook pouze za obrazovku, můžete poškodit displej nebo závěsy připevňující displej k základně. Displej se také snadno poškrábe nebo poškodí přímým tlakem, takže na něj netlačte.


10. Chraňte obrazovku

Jedním z důvodů, proč bude obrazovka vašeho počítače vždy umazaná, bez ohledu na to, jak opatrní jste je, že když zavřete víko obrazovka se dotýká kláves na klávesnici, na kterých je olej, drť a prach. Tento problém můžete snížit tak, že na klávesnici před uzavřením víka umístíte tenký kousek pěny nebo plastu. Obrazovka notebooku je jeho nejkřehčí a nejrizikovější součástí a lze jej snadno prasknout a poškodit. Čistěte jej pouze schválenými prostředky nebo utěrkami na monitor. Nedotýkejte se obrazovky pery ani žádným ukazatelem, který by mohl poškrábat povrch.

Dodržováním těchto jednoduchých tipů můžete svůj notebook udržovat v chodu a tip top stavu po mnoho dalších let, a tak nebudete muset hned utrácet tisíce korun za jeho náhradu. Kdyby ale k tomu došlo, nemějte strach – u nás v inComputeru.cz se o Vás postaráme.