Vážení návštěvníci, z důvodu státních svátků ve dnech 1. a 8.5.2024 bude naše prodejna uzavřena. Děkujeme za pochopení.

Jak vybrat herní notebook: Pohlídejte si tyto základní parametry

Výběr herního notebooku nepodceňujte. Podle toho, k jak náročným hráčům patříte, si ohlídejte základní parametry, které vám zajistí parádní herní zážitek. Přečtěte si, na co se při výběru herního notebooku zaměřit. Jak důležitá je grafická karta a jak moc sledovat procesor.

herní notebooky inComputer

Výkonná grafická karta je základ

Grafická karta (GPU) tvoří s trochou nadsázky srdce herního notebooku. Je to právě „nadupaná grafárna“, která odděluje herní notebooky od běžných kancelářských nebo studentských notebooků. Je to právě grafická karta, která se stará o to, že rozjedete bez problému i nové a náročné hry.

Naprostým základem v herním notebooku je samostatná neboli dedikovaná grafická karta. Oproti integrovaným grafickým kartám nabízí vyšší výkon, lepší vizuální zážitek i výrazně větší plynulost při hraní. Integrovaná grafická karta zvládne běžné úkoly jako sledování videí a prohlížení webu. Ale na hraní náročných her bývá krátká.

Klidně můžete při výběru sáhnout po notebooku se slabším procesorem. Slabá grafická karta se vám ale při hraní téměř jistě vymstí. Nedopřejete si hraní na tak vysoké detaily a některé hry pak na mašinách se slabou grafikou nerozchodíte vůbec.

Na trhu v současné době dominují dva hlavní výrobci grafických karetAMD a NVIDIA. Ve většině herních notebooků pak mírně převažují grafické karty právě od NVIDIE.

Mezi špičku pak patří hlavně grafické karty NVIDIA z řady RTX. Oproti řadě GTX nabízí ještě větší výkon, zajišťuje superrychlou odezvu při hraní a dopřeje vám další technické vychytávky jako je například ray traycing.

Ten vám zajistí ještě realističtější pocit při hraní díky tomu, že ray traycing simuluje fyzikální chování světla a sleduje dráhu světelného paprsku.

To znamená, že světlo ve hře se chová téměř identicky jako světlo v reálném světě. Počítačová grafika je tak neuvěřitelně realistická a poznáte to například při nejrůznějších odrazech od hladkých povrchů jako je sklo nebo voda. Ray traycing také dokáže vykreslovat neuvěřitelně realistické a živé stíny.

Procesor: AMD versus Intel

Procesor zajišťuje notebooku dostatečný výkon pro spuštění i náročných her. Většina vývojářů u her píše minimální požadavky na hardware notebooku, abyste si hru skutečně užili.

V současných herních noteboocích narazíte na procesory Intel nebo AMD. U procesoru vás bude zajímat počet jader. Čím více jich procesor nabízí, tím lépe si poradí s náročnými úkoly.

Pojďme se podívat na nejrozšířenější typy procesorů v herních noteboocích trochu blíž.

  • Intel Core i5 – narazíte na něj u většiny levnějších herních notebooků. Jde o slušný, výkonný, čtyřjádrový procesor, který hráče rozhodně neurazí. Nepatří sice mezi špičku v procesorech, ale naprostou většinu her utáhne.
  • Intel Core i7 – se svými 8 jádry už patří k výkonnějším procesorům, které si velmi dobře poradí i s nejnovějšími a hodně náročnými hrami. Dostanete mnohem svižnější chod notebooku, což oceníte zejména v hodně kompetitivních hrách, jako jsou akční střílečky typu Counter Strike.
  • AMD Ryzen 5 – podobně jako i5 od Intelu nabízí slušný výkon a čtyři jádra. Představuje střední třídu procesorů a najdete ho v řadě oblíbených herních notebooků Asus nebo Lenovo.
  • AMD Ryzen 7 – sedmá generace procesorů od AMD se pyšní lepším výkonem oproti svému předchůdci. Najdete ho v našlapaných herních mašinách a poskytne vám více než slušný výkon pro téměř všechny současné hry.

Operační paměť RAM: Čím vyšší, tím lépe

Paměť RAM se v herním notebooku stará o plynulý chod her. Za naprosté minimum se u RAMky považuje alespoň 8 GB.

Operační paměť se totiž zajišťuje rychlé spouštění a načítání programů. A právě rychlá až okamžitá odezva při spouštění her je přesně to, co by vám výkonný notebook měl nabídnout.

U většiny dražších herních notebooků narazíte na operační paměť s kapacitou 16 GB. Pokud patříte k opravdu vášnivým hráčům a nesedáte si k notebooku jen během sychravého podzimu nebo dlouhých zimních dní, pak je tohle hodnota, po které byste se měli dívat.

herní notebooky inComputer

Rozlišení a úhlopříčka displeje

Pro kvalitní herní zážitek určitě nepotřebujete hned pořizovat monitor s rozlišením 4K. Většina herních notebooků spoléhá na Full HD rozlišení.

Hraní na velkém displeji je samozřejmě pohodlnější a nabízí lepší zážitek.

Samozřejmě čím větší displej, tím víc oceníte vyšší rozlišení. Ale u standardního herního notebooku se nejčastěji setkáte s velikostí úhlopříčky od 15, 6 palců do 17 palců.

Větší displej znamená také celkově vyšší váhu notebooku. Takže záleží i na tom, jak často notebook například přenášíte.

Obnovovací frekvence displeje: Hlídejte hlavně u stříleček

S displejem a jeho rozlišením pak úzce souvisí také obnovovací frekvence. Čím vyšší obnovovací frekvenci displej nabízí, tím plynulejší přechod mezi jednotlivými obrazy jako hráč dostanete.

Díky tomu je obraz ostřejší a displej také rychleji reaguje na pohyby myší. Což zajišťuje rychlejší odezvu, a hlavně pro střílečky je to zásadní parametr, protože tam o vítězství často rozhoduje každá vteřina.

Většina herních notebooků nabízí obnovovací frekvenci 120 Hz. U dražších mašin narazíte na hodnoty od 144 Hz až do 200 Hz.

Chlazení notebooku

Hry jsou náročné na výkon a náročný provoz produkuje teplo. V případě herního notebooku jde opravdu o hodně tepla a přehřívání notebooku je něco, co opravdu při hře řešit nechcete.

Většina herních notebooků proto nabízí vymakaný systém chlazení, který zabraňuje přehřívání a zpomalování notebooku.

Notebooky se většinou chladí na více místech, a právě u herních najdete větší počet žeber skrze které se notebook ochlazuje.

Moderní herní notebooky se dokážou chladit tak, že nemáte pocit, že se váš notebook chystá vyletět do vesmíru. Chlazení je poměrně tiché.

Pokud ale s přehříváním notebooku bojujete, mrkněte se klidně po chladicí podložce, která může problém s přehříváním pomoct vyřešit.

Doporučené články