Vážení návštěvníci, z důvodu státních svátků ve dnech 1. a 8.5.2024 bude naše prodejna uzavřena. Děkujeme za pochopení.

Jak vyčistit klávesnici: Zkuste jednoduché tipy

Na klávesnici se drží víc bakterií a virů než na záchodovém prkénku. Saháme na ni totiž denně, ale péči o ni často podceňujeme. Většinou začínáme řešit čištění klávesnice až ve chvíli, kdy si ji podrobíme svačinou nebo už na ní jsou viditelné fleky a nečistoty. Pokud na ni při pravidelném uklízení zapomínáte, přečtěte si naše tipy, jak jednoduše vyčistit klávesnici.

Jak vyčistit klávesnici | inComputer.cz

Čištění klávesnice stlačeným vzduchem

Jednou ze šetrných a zároveň účinných metod, jak vyčistit klávesnici je právě čištění stlačeným vzduchem.

Dlouhá výstupní trubička dostane vzduch i do nejmenších škvírek a klávesnici tak pořádně profoukne. Díky tomu z ní odstraníte zanesené nečistoty jako jsou drobky, prach nebo zvířecí chlupy.

Při čištění klávesnice stlačeným vzduchem jen dávejte pozor na to, jakým tlakem foukáte. Příliš velký tlak by mohl poškodit jednotlivé klávesy. Postupně jemně vyfoukejte všechny klávesy od jednoho rohu k druhému. Pozor na to, abyste si prach a další nečistoty jen nerozvířili po celé klávesnici.

Tip: Stlačený vzduch v plechovce využijete i při čištění dalších citlivých částí notebooku. Třeba větráčků, které se také rády zanáší prachem. Přečtěte si článek, kde vám poradíme, jak vyčistit notebook.

 

Vyfoukání klávesnice je první krok, který odstraní zanesenou špínu.  Zaschlou špínu, otisky prstů na klávesách, bakterie a viry nejlépe odstraníte jemným hadříkem a speciálním čisticím prostředkem. Pozor na běžně dostupné čističe, které máte nejspíš doma.

Určitě nečistěte klávesnici agresivní dezinfekcí do koupelny nebo kuchyně. Použijte šetrný čistič určený na plasty.

Místo mezi jednotlivými klávesami můžete vyčistit například starým jemným kartáčkem na zuby nebo si vezměte na pomoc vatovou tyčinku jemně namočenou v čisticím prostředku.

Jak vyčistit klávesnici čisticí hmotou

Další oblíbenou a účinnou metodou, jak z klávesnice rychle dostat nečistoty a zbavit ji bakterií a virů, jsou speciální čisticí hmoty. Vypadají jako běžná měkká plastelína, ale dokážou na sebe navázat nečistoty a mají příjemnou vůni. Čisticí hmotu stačí na klávesnici jemně přitlačit.

Čisticí plastelína je měkká, takže ji na klávesnici jednoduše rozprostřete. Stačí s ní pak jemně „jezdit“ po klávesnici a nechat ji, ať na sebe nachytá nečistoty.

Využijete ji i při čištění ovladačů k televizi nebo tiskárny. Zkrátka všude, kde se kolem tlačítek rády drží nečistoty.

Po použití stačí čisticí hmotu opláchnout ve vodě a zase uložit do krabičky.

Jaké zásady dodržovat při čištění klávesnice

I při čištění klávesnice platí určitá pravidla, která vám zjednoduší práci a udrží zařízení v bezpečí.

  • Před čištěním vypněte notebook nebo odpojte externí klávesnici.
  • Nepoužívejte žádné agresivní čisticí prostředky.
  • Čistěte klávesnici jen jemným hadříkem, měkkým kartáčkem nebo štětečkem, případně vatovou tyčinkou.
  • Pozor na vodu. I malé množství vody v klávesnici notebooku dokáže poškodit elektroniku. Čistěte klávesnici jen lehce vlhkým jemným hadrem z mikrovlákna.
  • Nepouštějte se sami do rozebírání klávesnice u notebooku.

Jak často čistit klávesnici

Na čištění klávesnice notebooku si zkuste vzpomenout alespoň jednou za měsíc.

Ideální je ale čistit pravidelně. Třeba kdykoli si uklízíte pracovní stůl, třídíte věci nebo odnášíte hromadící se hrnky. Všechny viditelné nečistoty z klávesnice setřete ideálně hned. Ať nestihnout zaschnout.

Na „neviditelné“ nečistoty si vezměte jemný hadřík a šetrný čisticí prostředek, který zbaví klávesnici bakterií a virů. Takhle šetrně můžete klávesnici setřít například jednou týdně. Zbavíte ji také prachu nebo třeba zvířecích chlupů, pokud máte domácí mazlíčky.

Jak vyčistit klávesnici | inComputer.cz

U externí klávesnice máte výhodu, že jednotlivé klávesy můžete vyjmout a klávesnici tak pořádně vygruntovat. Pod klávesami se totiž drží opravdu velké množství nečistot. K vytažení jednotlivých kláves slouží tzv. vytahovače nebo anglicky keycap, kterými klávesy podeberete a snadno vyjmete.

Tip: Pokud se pustíte do čištění externí klávesnice a vyjmete klávesy, vyfoťte si, kam jednotlivá tlačítka patří. Díky tomu klávesnici po čištění zase správně poskládáte dohromady.

 

Jak udržet klávesnici co nejdéle čistou

  • Pravidelně si myjte ruce – na klávesnici ulpívají nečistoty právě z rukou. Pravidelným umýváním alespoň částečně eliminujete množství bakterií, které na klávesnici přenesete.
  • Používejte antibakteriální gel – abyste nemuseli pořád lítat k umyvadlu, dejte si na pracovní stůl antibakteriální gel. Ten můžete používat několikrát denně a udrží vaše ruce čistší.
  • Nad klávesnicí nejezte a nepijte – na jídlo si od počítače odskočte jinam. Jednak si ho více vychutnáte, když nebudete zírat do monitoru, a hlavně vám nic na klávesnici nespadne nebo neukápne.

Jak vyčistit politou klávesnici

V případě, že se vám doma stane nehoda a na klávesnici notebooku si rozlijete ranní kafe, vodu nebo sladkou limonádu, pak vám babské rady příliš nepomůžou.

Pokud polijete klávesnici notebooku, ihned ho vypněte a vypojte z nabíječky.

Pokud šlo jen o malé množství vody, otočte notebook a zkuste nechat klávesnici pořádně vyschnout. Na pomoc si vezměte třeba papírové utěrky, které pomohou nasáknout přebytečnou vlhkost.

Buďte opatrní při používání fénů a dalších zdrojů tepla. Příliš horký vzduch může notebook poškodit.

Jestli jste klávesnici u notebooku ale polili více, a ještě třeba sladkým pitím, kávou nebo čajem, je lepší svěřit vyčištění klávesnice do rukou profesionála. Nedoporučujeme zkoušet klávesnici notebooku doma rozebírat.

Pokud si polijete externí klávesnici, můžete vyndat jednotlivé klávesy a nechat všechno pořádně vyschnout. Samozřejmě ji před čištěním nezapomeňte odpojit.

Doporučené články

Jak se dobře starat o notebook
Jak zrychlit notebook
Klávesové zkratky, o kterých možná nemáte ani tušení