Vážení zákazníci, v době velikonočních svátků od 29.3. do 1.4.2024 bude naše kamenná prodejna uzavřena. Děkujeme za pochopení a přejeme krásné velikonoční svátky :)

Víte, jak vyčistit notebook? Poradíme vám, co (ne)dělat


Přehřívá se váš notebook? I to může být známka toho, že by potřeboval vyčistit. Aby notebook šlapal, jak má, měli byste ho vyčistit ideálně dvakrát za rok. Jak na to a co rozhodně nedělat? Poradíme vám.


Proč je důležité notebook pravidelně čistit

Zaznamenali jste u svého notebooku zpomalení? Pokud mu trvá načítání programů, seká se a při práci zní, jako když startuje letadlo, možná potřebuje vyčistit. Radiální ventilátor, který nasává vzduch, a tím ochlazuje vnitřnosti notebooku, nasává i prach. Ten se usazuje nejen ve ventilátoru, ale i na žebrování chladiče, čímž snižuje jeho účinnost. Tím pádem dochází k přehřívání notebooku a jeho činnost se zpomaluje.

Než se ale začnete poohlížet po novém modelu a ten současný pošlete do věčných lovišť, zkuste mu dopřát pořádnou péči.


 K vyčištění notebooku je potřeba trocha zručnosti a špetka trpělivosti. Pokud si na to nevěříte, svěřte raději čištění do rukou odborní


Čištění notebooku od prachu krok za krokem

Před samotným čištěním vás čeká demontáž základní desky. Neděste se, zní to složitěji, než to ve skutečnosti je. Budete k tomu potřebovat:

  • Správné velikosti a typy šroubováků
  • Plastové páčidlo (používá se například i při demontáži auta)
  • Pinzetu
  • Sprej se stlačeným vzduchem
  • Utěrku z mikrovlákna

Před demontáží notebook vypněte a vypojte ho ze sítě. Nejprve odstraňte všechny šroubky ze spodního plastového krytu a k odstranění krytu pak použijte plastové páčidlo. Po odkrytí základní desky odpojte baterii notebooku, která se většinou nachází v pravé spodní části. Stačí zatlačit na její konektory, tím automaticky dojde k vysunutí baterie.

Následně odpojte ventilátor, který poznáte podle 4pinového konektoru v plastové objímce (poznáte ho podle toho, že z kousku plastu vykukují čtyři stejně dlouhé konektory).

Teď je na řadě odpojení kabelů wi-fi. To proveďte pomocí pinzety.

K vyjmutí ventilátorů už vám nic nestojí v cestě. Stačí odmontovat šroubky, které ventilátory drží, a opatrně je vyjmout.

Ventilátor i výměník profoukněte stlačeným vzduchem, stejně tak i zbytek základové desky. Potom výměník a ventilátor znovu připojte k notebooku, stejně jako wi-fi kabely. Ujistěte se, že vám nezbyl žádný šroubek a připevněte k notebooku zadní plastový kryt.

jak-vycistti-notebook-fb-2 - kopie

Jak vyčistit displej notebooku

K čištění displeje se vám bude hodit čisticí roztok, který je určen přímo na displeje elektroniky. Také budete potřebovat utěrku z mikrovlákna. Tento materiál je specifický tím, že čistí i nejtěžší nečistoty, absorbuje 5krát víc vlhkosti než bavlna a vyčištěný povrch zanechává dokonale suchý a čistý.

Než se pustíte do čištění, displej nakloňte do co nejvíce vodorovné polohy, aby při čistění roztok nezatekl do spár. Poté naneste roztok na utěrku a opatrně displej vyčistěte. Hlavně netlačte, abyste displej nepoškodili.

S klávesnicí vám pomůže stlačený vzduch

Zapomeňte na vyndávání jednotlivých kláves, tím byste klávesnici mohli akorát poškodit. Při jejím vyčištění si bez problému vystačíte se stlačeným vzduchem v plechovce (ten pořídíte na nejrůznějších e-shopech s elektronikou) a čistým štětcem s jemnými štětinkami (ideální je například štětec na make-up).

  1. Nejdřív klávesnici vyčistěte pomocí štětce.
  2. Poté vezměte stlačený vzduch a systematicky klávesnici profoukněte. Doporučujeme postupovat od jednoho rohu k druhému, abyste si nefoukali prach na už vyčištěné části klávesnice.
  3. Na závěr klávesnici ještě jednou vyčistěte štětečkem, abyste ji zbavili zbylých částeček prachu.

 Vylila se vám na klávesnici voda, čaj nebo snad káva? Notebook ihned vypněte, vytáhněte ze zásuvky a opatrně ho otočte spodním šasi vzhůru, aby co nejvíce tekutiny vyteklo. Potom vezměte utěrky z mikrovlákna, a opatrně klávesnici vysušte. Jakmile to bude hotové, znovu notebook obraťte a nechte ho vyschnout.