Klávesové zkratky, o kterých možná nemáte ani tušení


Ctrl+Shift+T je zkratka, která vám mnohdy zachrání desítky minut. Díky ní totiž obnovíte omylem zavřená internetová okna. A takových vychytávek máme v rukávu hned několik. Chcete zefektivnit práci na PC? Tak pozorně čtěte.


 Ctrl + Shift + T: Vykouzlí zpět zavřené záložky

Jistě každý z nás zažil situaci, kdy se vám začal restartovat počítač a po dokončení restartu se vám místo všech otevřených záložek objevilo nové okno. Pokud patříte mezi jedince, kteří vždy mají otevřených minimálně 10 záložek, v tenhle moment si asi rvete vlasy hrůzou, že jste ztratili vše, co jste tam měli. A právě v tuto chvíli přichází na řadu klávesová zkratka Ctrl + Shift + T, která všechna zavřená okna zase otevře.

ctrl-shift-t

Ctrl + Alt + Delete: Změna hesla i restart počítače

Proč něco dělat složitě, když to jde i jednoduše. Svůj počítač nebo notebook nemusíte restartovat nebo vypínat přes hlavní tlačítko Start. Stačí zmáčknout kombinaci klávesové zkratky Ctrl + Alt + Delete a vyskočí vám Hlavní panel funkcí. V nich mimo jiné najdete i možnost změnit si heslo nebo se odhlásit ze svého účtu. Historie této zkratky se pojí s firmou IBM a vývojářem Davidem Bradleyem, který zkratku vymyslel pro přerušení stávající operace. Až později se funkce tohoto „trojhmatu“ rozšířila.

ctrl-alt-del

Windows + L: Rychlé uzamknutí počítače

Potřebujete si dojít uvařit kafe nebo si chcete odskočit? Když se od svého počítače vzdalujete, je dobré ho zamknout, aby se do něj nedostal nikdo, kdo nemá. Nemusíte ho vypínat ani zaklápět. Stačí použít klávesovou zkratku Windows + L a váš počítač se během chvilky uzamkne

win-l

Ctrl + X: Rychlé vyjmutí textu

Klávesovou zkratku Ctrl + A už asi znáte. Díky označíte veškerý text nebo objekty najednou. To se vám může hodit, když chcete například zkopírovat text z dokumentu nebo článek z internetu. A zkratka Ctrl + X vám pak umožní text rychlostí blesku vyjmout.

ctrl-x

Alt + F4: Zavře okno bez křížku

Samozřejmě, že prohlížeč nebo dokument můžete zavřít pomocí křížku, ale když vám například nefunguje myš, je dobré vědět, že existuje klávesová zkratka Alt + F4. Ta v cukuletu uzavře otevřené okno a vy můžete počítač vypnout.

alt-f4

Ctrl + S: Rychlé uložení dokumentu

Máte rozepsaný dokument a potřebujete jeho psaní přerušit? Občas se stane, že neuložený dokument zmizí v černých dírách počítače. Předejít tomu můžete uložením souboru, které můžete provést skrz horní lištu dokumentu, nebo pomocí chytré klávesové zkratky. Ctrl + S uloží rozepsaný dokument a vy se nemusíte bát, že ho po návratu k počítači nenajdete.

ctrl-s

Ctrl + Z: Vrátí zpátky smazaný text

Smazali jste si v dokumentu omylem něco, co tam mělo zůstat? Než se znovu pustíte do psaní, vzpomeňte si na klávesovou zkratku Ctrl + Z. Ta vrátí zpět to, co jste smazali a vy tak můžete pokračovat tam, kde jste skončili.

 Tohle samozřejmě nejsou všechny klávesové zkratky, které se vám při práci na počítači mohou hodit. Věděli jste například, že si ve Windows můžete nadefinovat o své vlastní klávesové zkratky nebo vytvořit speciální zkratky pro vyhledavače? Jak na to si povíme v některém z dalších článků.

ctrl-z