Vážení návštěvníci, z důvodu státních svátků ve dnech 1. a 8.5.2024 bude naše prodejna uzavřena. Děkujeme za pochopení.

Jak aktualizovat Android

Aktualizace většinou přichází v tu nejméně vhodnou dobu, když třeba hrajete svou oblíbenou hru nebo dychtivě brouzdáte na webu. Udržovat software v dobré kondici ale patří mezi nutnost, a aktualizace se rozhodně nevyplácí ignorovat. Vývojáři totiž neustále odhalují chyby a hledají záplaty, které udržují prostředí vašeho zařízení bezpečné. Přečtěte si, jak aktualizovat Android, kde zjistit aktuální verzi a jak si stáhnout aktualizace ručně.

Jak zjistit verzi Androidu

Jestli tápete, jakou verzi Androidu ve svém mobilu používáte, poradíme, kde to rychle zjistíte. V telefonu si najděte aplikaci Nastavení.

Mezi záložkami klikněte na Informace o telefonu. Tady se dozvíte nejen přesný název a typ vašeho mobilu, informaci o stavu baterie ale právě i verzi softwaru, kterou máte staženou.

Z nabídky si vyberte možnost Informace o softwaru, kde se vám zobrazí verze Androidu, kterou aktuálně používáte.

U některých Android telefonů nebo tabletů se může postup mírně lišit. Nejjednodušší způsob je do hledacího řádku napsat „aktualizace“ a vyjede vám nabídka všech dostupných aktualizací.

Jak stáhnout nejnovější aktualizaci Androidu

Ke stažení aktualizace vás zařízení většinou samo vyzve ve chvíli, kdy je nová verze softwaru dostupná. Většinou hláška o stažení nezmizí, ani po vypnutí nebo restartování telefonu.

Pokud vám v hlavní nabídce svítí ikona aktualizace, stačí na ni kliknout a odsouhlasit její spuštění. Většinou se vám ukáže také soupis toho, co s novou aktualizací dostanete. Například jde o lepší zabezpečení telefonu nebo zvýšení výkonu.

Telefon už za vás veškerou práci vyřídí, po stažení nové verze softwaru se mobil i sám restartuje. Pak už jen stačí zadat PIN a odemknout telefon a můžete ho používat, jak jste zvyklí. Kromě některých změn v uživatelském prostředí většinu aktualizací ani na první pohled nepoznáte.

Tip: Aktualizace do mobilu stahují poměrně velké množství dat. Než ji spustíte, ujistěte se, že máte zapnutou Wi-Fi.

Jak Android aktualizovat ručně

Pokud vám ikonka oznamující nutnost aktualizace zmizí, nebo chcete mobil aktualizovat ručně, je to také velmi jednoduché. Stejnou cestou přes Nastavení se dostanete do záložky Aktualizace softwaru. Tady stačí kliknout na Stáhnout a instalovat a proběhne rychlá kontrola dostupných aktualizací.

Pokud je pro váš telefon aktualizace dostupná, pak si ji můžete stáhnout. Jestli máte software aktuální, tak vám mobil žádnou aktualizaci nenabídne. 

Přestože aktualizace Androidu vydává Google, o tom, kdy novou verzi softwaru dostanete, rozhoduje typ telefonu i váš operátor. Na začátku roku 2023 Google představil Android 14. Většina telefonů ale novou aktualizaci ještě vůbec nedostala.

Nejdřív se totiž nový software testuje v beta verzi a je dostupný jen pro některá zařízení. A až pak je dostupný ke stažení. A to ani ne na všech zařízeních a ve stejnou dobu. Některé telefony s Androidem tak na vyšší verzi už neaktualizujete.

Tip: Někdy může stažení aktualizace blokovat například plná paměť. Před spuštěním zkuste uvolnit místo třeba tak, že si dokumenty, fotky nebo větší souboru zazálohujete na externí disk.

Proč nejsou všechny aktualizace Androidu dostupné na všech zařízeních

Pokud používáte telefon s Androidem, tak jste si nejspíš všimli, že podpora aktualizací bývá omezená a nemůžete donekonečna aktualizovat na vyšší verze.  Případně jsou vám aktualizace úplně zapovězené. To může mít několik důvodů.

  • Hardwarové požadavky – některé aktualizace vyžadují od zařízení vyšší požadavky. Například při přechodu na Android 13 musí mít zařízení 64bitový procesor. Starší telefony, které ho nemají, si aktualizaci nestáhnou.
  • Omezená podpora ze strany výrobce – operační systém Android najdete v mobilech od více výrobců. Na rozdíl od systému iOS, který je dostupný výhradně v Apple zařízeních. Výrobci Android telefonů a tabletů ale nejsou nijak zavázáni k poskytování aktualizací pro své uživatele.
  • Aktualizace ovlivňuje i operátor – pokud si pořídíte telefon přes mobilního operátora, pak je dostupnost aktualizace i v jeho rukách. Operátoři aktualizace kontrolují a schvalují podle svých požadavků a nemusí se tak dostat ke všem uživatelům.

Proč neodkládat aktualizace Androidu

  • Zvyšují bezpečnost – aktualizace často vylepšují zabezpečení zařízení a redukují zranitelnosti, které mohou vést k různým typům kybernetických útoků. V aktualizovaném telefonu jsou vaše data a údaje ve větším bezpečí.
  • Přináší nové funkce – s aktualizací si do zařízení stáhnete také nové funkce, které umožní větší úpravy v uživatelském prostředí telefonu. Například nastavení písma, ikon a celkové grafiky.
  • Zlepšují kompatibilitu – různé aplikace mohou mít specifické požadavky na software. Čím aktuálnější telefon máte, tím lépe vám některé aplikace poběží.
  • Optimalizují výkon – pravidelnými aktualizace zlepšujete výkon svého zařízení. Nebude se třeba zasekávat při spuštění aplikací.
  • Opravují chyby v softwaru – žádná technologie není zcela bez chyby. Vývojáři proto aktualizace vydávají i proto, aby tyhle chybky z vašeho zařízení odstranili.

Doporučené články

Nechcete nebo nemůžete dát za telefon plnou cenu? Přečtěte si článek, kde vám poradíme, jak vybrat repasovaný mobil.