Kdy je správný čas na první telefon pro dítě?

telefon-dite

Průměrný věk, ve kterém děti dostanou svůj první telefon, je v ČR 10 let. V článku poradíme, jak telefon pro dítě vybrat, na co se zaměřit, co s dítětem probrat – z pohledu bezpečnosti jeho i telefonu. 

Kolik let je tak akorát na první telefon 

    Hranice, kdy děti dostávají svůj první mobilní telefon, se neustále snižuje. Ještě před pár lety to bylo s nástupem na druhý stupeň základní školy, nyní je to zpravidla už ve 2. až 3. třídě.

    Ptáte se, proč se věková hranice u prvních mobilních telefonů neustále posouvá směrem dolů? Příčin může být hned několik. Nesporně v tom hraje roli dnešní digitální doba. A ruku v ruce s chytrými technologiemi jde i internet. Podle Českého statistického úřadu ho v loňském roce používalo 81 % Čechů starších 16 let. Zároveň z průzkumu vyplynulo, že internet používá 99 % českých dětí ve věku 9 až 17 let. A s tím se pojí právě i mobilní telefon.

    Pořídit telefon předškolákovi nebo prvňáčkovi? Odborníci radí opravdu počkat na rozmezí 8-10 let, kdy je dítě schopné mobilní telefon plně využívat a zároveň si uvědomuje, že musí dodržovat určitá bezpečnostní pravidla. Mezi ty se řadí například nesdělování telefonního čísla cizím lidem nebo neodkládání telefonu mimo svůj dosah.

    Jaký telefon pro děti vybrat 

        Pokud jste se rozhodli, že nastal čas pro pořízení prvního mobilního telefonu, čeká vás jeho výběr. Dříve se doporučovalo dětem pořizovat tlačítkové telefony , které jsou snadnější na ovládání, ale to je dnes už zbytečné. Děti jsou spíše než na tlačítka zvyklé právě na ovládání tabletů a mobilů pomocí dotyku.

        A jak konkrétně při výběru prvního mobilního telefonu postupovat?

        1. Vyberte značku: Co se týče značky mobilního telefonu, mezi ty nejoblíbenější patří Apple Samsung. Jedná se o dva největší výrobce mobilních telefonů, kteří se zároveň řadí i k těm nejkvalitnějším. Na mobilní telefony těchto velikánů se můžete skutečně spolehnout. Věrně vám budou sloužit dlouhé roky, aniž by se jejich funkce zpomalovaly. Proto se investice do nich skutečně vyplatí.
           
        2. Klidně zvolte starší model, ale z vysoké businessové řady: Pokud se rozhodnete pro repasovaný mobilní telefon, získáte vysokou kvalitu za přijatelnou cenu. Vykupujeme mobilní telefony, které se řadí do vysokých businessových řad. Naši odborníci je otestují a pošlou do prodeje. Za cenu, za kterou byste si pořídili sice nový, ale nevýkonný mobilní telefon, tak pro dítě získáte mobil, který hodně vydrží. Jsou vyrobeny z kvalitních materiálů a jejich zpracování odolá například i pádu.
           
        3. Vsaďte na neutrální barvu: Syté barvy by mohly zbytečně přilákat zraky zlodějů. Proto sáhněte ideálně po černé nebo šedé barvě. Bílá je sice také neutrální, ale rychle se ušpiní.
           
        4. Nezapomeňte na sklo: To, že telefon upadne, se občas stane i dospělým, natož dětem. Proto je dobré vybavit telefon ochranným sklem mobilním krytem, který ho ochrání před škrábanci a popraskáním.

        Nastavte si jasná pravidla 

            Mobilní telefon a internet můžou být dobrými sluhy, ale zlými pány . Děti si totiž nemusí uvědomovat všechna nebezpečí, která je mohou na internetu potkat . Než telefon dětem svěříte, promluvte si o společných pravidlech . Spíš, než zakazovat se snažte dětem vysvětlit, proč je to pro vás důležité.

            Určete si, kolik času denně může na telefonu trávit: Americká akademie pediatrů uvedla, že by děti měly u obrazovek trávit maximálně 2 hodiny denně. V těch je ale zahrnutý čas strávený u televize, mobilu, tabletu i počítač e.

            Žádný telefon během výuky: Právě tehdy je mobil pro děti velké lákadlo, zvlášť když není výuka zrovna záživná. Aby neměly nutkání telefon neustále kontrolovat, domluvte se, že si během vyučování potomek telefon vypne a uloží do školního batohu. A to i o přestávkách!

            Jaké aplikace jsou ok: Messenger, Instagram, CandyCrush, YouTube, Tik Tok. Aplikací je nespočet a můžete se vsadit, že děti je budou chtít všechny vyzkoušet. S tím, jaké aplikace dětem povolit, vám může pomoct věková hranice, která se u aplikace uvádí. Povolené aplikace dítěti nainstalujte a společně se s nimi seznamte.

            Opatrnost především: Dítě školního věku už by si mělo uvědomovat, že mobilní telefon není levná záležitost a je potřeba se k němu podle toho chovat. I tak mu ale můžete připomenout, že mobilní telefon se nepůjčuje a nenechává se nikde volně ležet. 

             Jak mít kontrolu nad tím, co dítě na telefonu dělá? 

                I když máte společně domluvená pravidla, můžete bezpečí svých dětí na internetu ještě o něco posílit. Jak? Například spolehlivým antivirem, který chrání uživatele před spamy, viry a kybernetickými útoky.

                Dalším způsobem, jak zajistit dítěti ochranu, může být nastavení rodičovské kontroly. Tu vám umožní nejrůznější aplikace, které do mobilu nainstalujete. Jednou z nejznámějších je Google Family Link pro rodiče. Ta vám umožní spravovat aplikace, které mohou děti používat, hlídat jejich čas strávený na mobilu nebo si zobrazit jejich aktuální polohu. Také můžete dítěti vypnout telefon, aby na něm nebylo například v noci, nebo hlídat stav baterie, aby nedošlo k vybití, když dítě telefon zrovna potřebuje. Zároveň si v této aplikaci můžete vytvořit rodinnou skupinu a společně tak komunikovat.