Vážení návštěvníci, z důvodu státních svátků ve dnech 1. a 8.5.2024 bude naše prodejna uzavřena. Děkujeme za pochopení.

Tablet, nebo notebook? Zjistěte pro i proti

tablet-vs-notebook_2


Zvažujete koupi notebooku, ale padl vám do oka i tablet? Připravili jsme pro vás přehled pro, ale i proti obou variant. Poradíme vám, kdy si hravě vystačíte s tabletem a kdy už je lepší sáhnout po notebooku. Na závěr si posvítíme na tzv. notebooky hybridy, které se v tablet promění během pár vteřin.


 Notebook využijete především pro práci

Zatímco stolní počítač je tu s námi už bezmála 80 let, první notebook spatřil světlo světa až v roce 1981 a jeho cena byla v přepočtu 100 000 Kč. Zatímco se stolním počítačem jsme „uvázaní“ ke stolu a pracovnímu místu, notebook dnes můžete vzít kamkoli. A zároveň nepřijdete o výkon. To mu ale nijak neubírá na výkonu. Díky výkonu už na notebooku zvládnete i práci s náročnou grafikou nebo úkony náročné na výpočetní paměť. Zároveň nejste nutně vázaní na zdroj elektřiny. Pokud tedy máte model s dobrou baterií.

Od tabletu se pak notebook liší tím, že nemívá dotykovou obrazovku a je pevně spojený se svou klávesnicí. Ten největší rozdíl ale spočívá v tom, že zatímco notebook je stvořený primárně pro vytváření obsahu, tablet je určený hlavně pro jeho konzumaci.

Notebooky se rozdělují na několik základních typů, které vám usnadní výběr:

Herní notebooky: Ty mají kromě silného procesoru i výkonnou grafickou kartu, díky které zvládnou několikahodinové paření i těch nejnáročnějších her.

Kancelářské notebooky: Při práci na notebooku potřebujete především nízkou váhu a dlouhou výdrž baterie. Nejlehčí notebooky se pohybují hmotností okolo 1,5 kg, což o 8,5 kg méně, než vážil historicky první notebook.

Notebooky pro náročnou grafickou práci: Pro práci s grafickými programy je důležitý zejména špičkový výkon a profesionální grafická karta. Zároveň tyto notebooky mají větší úhlopříčku displeje s vyšším rozlišením. 

Tablet jako parťák ve volném čase

Tablet je něco mezi mobilním telefonem a notebookem, ale plnohodnotně nenahradí ani jedno. Hodí se zejména na sledování filmů, prohlížení fotek, čtení elektronických knížek, ale i na vytváření kreativních konceptů v grafických aplikacích.

Pokud se rozhodnete pro koupi tabletu, sáhněte po vyšší modelové řadě. Takové tablety mají kvalitní konstrukci, která není z plastových součástek, a tak vám vydrží plně funkční dlouhé roky. Co se týče typů tabletů, je to dost podobné jako u notebooků, jen zde nenajdete kancelářskou řadu. Tablety se rozdělují na:

Herní tablety: Pyšní se špičkovým výkonem a vysokou kapacitou RAM paměti, takže zvládnou i náročnější hry jako například Hearthstone nebo StarCraft.

Grafické tablety: Ty se dají polohovat a jsou speciálně navržené pro ruční retuše a kreslířské práce, které byste myší nezvládli. Jejich pracovní plocha je extrémně citlivá na tlak a programovatelná tlačítka jsou přednastavená k ovládání grafických programů.

Nemůžete se rozhodnout? Kupte si 2v1

Nechcete dělat kompromisy a rozhodovat se mezi notebookem a tabletem? Vsaďte na notebook 2v1. Ten má speciální konstrukci, díky které můžete klávesnici buď překlopit, nebo úplně oddělit. Díky tomu si můžete užívat všechny výhody notebooku i tabletu dohromady: Špičkový výkon, kompaktní rozměry, bohatou výbavu a dotykový displej.

Notebooky 2v1 rozhodně nemusíte podceňovat. Díky výkonným procesorům si totiž hravě poradí s náročnými grafickými editory a potěší i milovníky her. Notebooky 2v1 totiž disponují grafickými kartami, které utáhnout například i Assassin´s Creed Syndicate a GTA V. Na rozdíl od tabletů s klávesnicí jsou ale notebooky 2v1 vhodné i ke kancelářské práci. Takže tuto dvojkombinaci využijete nejen při sledování filmů, hraní her a čtení e-knížek, ale i při práci či studiu.

Repasovaný, nebo nový? Ušetříte tisíce

Jednotlivé ceny se sice liší podle vybraného modelu, ale pohybují se v rozmezí jednotek až desítek tisíc. Jestliže chcete kvalitní model, který vám vydrží dlouhé roky, ale nechcete do něj investovat takovou sumu, máte ještě jednu variantu: Repasovaný notebook nebo tablet.

Jedná se o elektroniku, kterou vykupujeme od velkých firem, kterým skončil leasing, a tak přechází na novější modely. My všechny modely rozebereme, důkladně otestujeme, zkontrolujeme a dáme je do prodeje.

Vy si tak můžete koupit modely nejvyšších businessových řad mnohdy i za třetinovou cenu, než kolik byste zaplatili za nový model. Za málo peněz, hodně muziky! Navíc i na repasovanou elektroniku od nás máte záruku 12 měsíců.


Rozhodli jste se pro pořízení repasovaného notebooku, ale nevíte si rady s jeho výběrem? Přečtěte si náš článek, který vám poradí na co se zaměřit při nákupu repasovaného notebooku. Dozvíte se v něm, jaké parametry si při výběru pohlídat i to, jestli má repasovaný notebook nějaké nevýhody.