3 výhody iPhonů: Proč si pořídit jablíčko?

ip12banner


iOS a Android, dva operační systémy, které dělí lidi na dva tábory. Stojíte mezi nimi a váháte, na jakou stranu se přidat? Sepsali jsme pro vás 3 výhody jablíček, které vás přesvědčí, že bez iPhonu to nepůjde.


iOS

Jak už asi víte, iOS je operační systém pro všechny mobilní telefony od značky Apple. Tu založili v roce 1976 tři kamarádi: Steve Jobs, Steve Wozniak a Ronald Wayne, a to v garáži rodičů jednoho z nich. Apple se ale zpočátku věnoval pouze počítačům, až v roce 2007 představil svůj první iPhone. Toho se během prvních 3 hodin po představení prodalo neskutečných 270 000 kusů.

Oproti operačnímu systému Android, který má většina mobilních telefonů (v Česku používá Android zhruba 80 % obyvatel), iOS nelze nainstalovat do jiného mobilu než do iPhonu. Apple je taky dost přísný v tom, že neumožňuje do operačního systému nainstalovat jiné aplikace než jím schválené. To se některým lidem nelíbí, a tak se snaží toto omezení prolomit pomocí softwarové úpravy Jailbreak.

Tohle opatření má ale své důvody, respektive plynou z něj výhody, které operační systém iOS má:

  • Vždy funguje, jak má: iOS je uzavřený systém a tím, že je dostupný pouze u iPhonů, se málokdy stane, že by nefungoval. Apple má totiž neustálou kontrolu nad tím, jestli systém šlape, a když tomu tak není, náprava trvá chviličku.
  • Pravidelně se aktualizuje: Větší aktualizace iOSu vydává Apple většinou jednou ročně a aktualizace je ihned dostupná pro všechny kompatibilní iPhony. Což je rozdíl oproti Androidu. U něj totiž musí systém aktualizovat všichni výrobci, kteří Android využívají, a tak to může trvat i poměrně dlouho, než si můžete systém zaktualizovat.
  • S iOS jste v bezpečí: iPhone se o vás snaží zjistit co nejméně informací. Ano, čtete správně. Pro Apple je totiž vaše soukromí prioritou.

Je extrémně dobře zabezpečený

Dostat se do iPhonu, aniž byste byli jeho majitel, je takřka nemožné. Apple si velmi zakládá na tom, aby jeho mobilní telefony (a vaše osobní data) byly kvalitně zabezpečené. Zároveň vám nehrozí ani zavirování systému nebo únik dat. Vybrali jsme pro vás top 3 funkce, které Apple používá k zabezpečení vašich dat u iPhonů:

  1. Přístup při stahování aplikací: Kdykoliv si do iPhonu stáhnete nějakou novou aplikaci, vyskočí na vás okno. V něm odsouhlasíte nebo zamítnete sledování. Pokud se rozhodnete pro zamítnutí, nemůže o vás aplikace sbírat uživatelská data. A pozor: Sledování můžete zamítnout i zpětně. Stačí si v nastavení rozkliknout ikonku soukromí a následně sledování, kde souhlas zrušíte.
  2. Private Relay: Tato funkce se váže k iCloud+ a slouží k ochraně vašeho soukromí na internetu. Jak konkrétně? Tím, že před poskytovateli sítí a webových stránek skryje vaši IP adresu a s tím i veškeré informace o vašich aktivitách v internetovém prohlížeči Safari. Takže nikdo nevyšpehuje, jaké stránky navštěvujete nebo kdo jste.
  3. Aplikace Find my iPhone: Ztratili jste svůj iPhone? Možná ho ještě máte šanci najít. Pokud máte zapnutou funkci Find my iPhone (zapnout ji můžete v nastavení), zobrazí se vám v ní aktuální poloha iPhonu. Tedy za předpokladu, že je připojen k internetovému připojení.
  4. Dvoufaktorové ověření: Apple ID slouží k přihlášení do vašeho účtu nejen u iPhone, ale i na iTunes, iPadu, MacBooku atd. Kdokoliv by tak vaše Apple ID mohl zneužít, kdyby znal heslo. Proto je dobré si tuto situaci pojistit dvoufaktorovým ověřením. To nastavíte, kde jinde než v nastavení. V něm zadáte své telefonní číslo, na které vám při pokusu o přihlášení přijde autorizační kód.

A jak moc si Apple data svých uživatelů střeží? Dokonce tak, že odmítl odblokovat iPhone 14násobného vraha. Data v telefonu přitom mohla obsahovat další detaily případu. Tento případ se stal v roce 2016 a nepomohl dokonce ani příkaz od FBI.


 Bezchybný ekosystém Apple produktů

Hodně lidí vnímá Apple jako pózu. Máš MacBook, Aipody, iPhone a ještě iPad? Jsi fanatik do Steva Jobse a potřebuješ si na něco hrát. Když ale poodkryjete produkty Apple trochu víc, zjistíte, že je to velmi dobře promyšlený ekosystém, který šlape jako hodinky (Apple Watch, samozřejmě).

Ekosystémem myslíme iCloud, AirDrop, propojení všech zařízení a služby jako iTunes, iBooks, Apple Music atd. Když vám někdo zavolá na iPhone, zobrazí se vám to na Macbooku i na Apple Watch. Hovor můžete přijmout klidně i přes AirPods. Když si koupíte nové zařízení Apple, můžete si ho obnovit ze zálohy na iCloudu a během pár minut tak máte k dispozici všechna svá data. No nezní to krásně a hlavně jednoduše?