Vážení návštěvníci, z důvodu státních svátků ve dnech 1. a 8.5.2024 bude naše prodejna uzavřena. Děkujeme za pochopení.

Jak vybrat chytrý mobil pro seniory: Zaměřte se na tyhle důležité parametry

Někdo vybírá telefon podle procesoru, někoho zajímá kapacita operační paměti. Každá generace ale používá mobil trošku jinak. Proto vybírejte mobil pro starší ročníky třeba podle toho, jak se jim bude držet v ruce nebo jestli dobře uvidí, kdo jim volá. Přečtete si, jak vybrat mobil pro seniory a na jaké parametry se zaměřit.

Vyberte správnou velikost a váhu

Úplně první věc, na kterou se rozhodně při výběru mobilu pro seniory zaměřte, je velikost telefonu a jeho hmotnost. Pokud už i vy máte co dělat mobil ovládat jednou rukou, představte si staršího člověka, jak s ním bojuje.

Jelikož starší lidé většinou raději volají, než píšou zprávy, budou nejspíš častěji telefon držet u ucha.  

Telefony, které váží kolem 200 g už se celkem pronesou. Ideální je dívat se na mobily s váhou okolo 100–150 g. Mezi nejlehčí chytré telefony patří například iPhone Mini s váhou kolem 135 g.

S váhou souvisí i velikost displeje. Větší telefony nemusí nutně znamenat těžší telefon. Záleží na komponentech, ze kterých je mobil vyrobený. Pokud převažují materiály jako například kov nebo sklo, bude telefon těžší.

I starší generace Čechů postupně přechází z tlačítkových telefonů na chytré.  Podle posledních dat ČSÚ používá chytrý telefon 56 % dotázaných z věkové kategorie 65–74 let.  Senioři starší 75 let pak preferují chytrý telefon v 24 % případů.  Ještě v roce 2018 používala smartphone jen 4 % populace v této nejstarší věkové kategorii.

 

Čitelný displej je základ

Zatímco mladší generace mobilem běžně platí, sleduje na něm videa a tráví čas na sociálních sítích, pro starší ročníky představuje mobil stále hlavně prostředek na volání. Přesto si při výběru ohlídejte kromě velkosti i rozlišení displeje a jeho čitelnost.

Hlavně u levnějších telefonů se může stát, že nejsou dobře čitelné například na přímém slunci a nedá se u nich tak dobře pracovat s jasem. U jiných naopak najdete například automatické přizpůsobení jasu okolním světelným podmínkám. To znamená, že na slunci jas zvýší, ve stínu pak naopak sníží. Příliš vysoký jas dlouhodobě totiž očím zrovna dobře neudělá.

Pokud si starší generace chce na mobilu číst zprávy nebo pouštět videa, většinou k tomu bohatě stačí HD rozlišení.

Rozlišení displeje by mělo být úměrné jeho velikosti. Čím větší displej, tím vyšší rozlišení, aby byl displej dokonale čitelný. U většiny chytrých telefonů jde také nastavit vlastní velikost písma nebo ikon. To se hodí především pro starší lidi s horším zrakem.

Nezapomínejte také na to, že příliš vysoké rozlišení může spotřebovávat více výkonu telefonu a tím snižovat výdrž baterky.

Zkontrolujte hlasitost reproduktorů

Kvalita reproduktorů a jejich hlasitost je klíčová pro snadné a pohodlné telefonování. Zvlášť pokud už přichází problémy se sluchem. Ideální je si zkontrolovat, jestli je maximální hlasitost telefonu dostatečná a opravdu dobře slyšitelná. A to třeba i když je v okolí výraznější hluk.

Pozor si dejte také na to, že některé aplikace mohou kvalitu zvuku i hlasitost časem ovlivňovat.

Praktické funkce pro seniory

Pokud sáhnete po chytrém telefonu pro seniory, můžete využít i některé funkce, které jim usnadní život. Případně se postarají o jejich větší bezpečnost. Najdete je jak v telefonech s Androidem, tak v iPhonech.

  • Vytvoření zdravotního ID –do mobilu vložíte informace o zdravotním stavu, vyberete věk, alergie nebo třeba druhy užívaných léků. Taková snadno dostupná a digitální „zdravotní karta“ pak může pomoct hlavně v krizových situacích. Stránku ze zdravotním ID jde totiž zobrazit i na uzamčené obrazovce.
  • SOS tlačítko – tahle šikovná funkce nastaví boční tlačítko tak, aby se člověk v nouzi rovnou dovolal na tísňovou linku. Funkce se v iPhonech jmenuje Tíseň SOS a dostanete se do něj jednoduše přes Nastavení. Android nabízí něco podobného. Dostanete se k tomu touto cestou NastaveníBezpečnost a nouzové situaceTísňové SOS.
  • Předčítání textu na obrazovce – šikovná funkce, která přečte jakýkoli text, který na obrazovce označíte. v Nastavení vyberte možnost Zpřístupnění, otevřete záložku Zrak a vyberte Předčítání obrazu. Pak už si můžete nechat přečíst jakýkoli text, který si na obrazovce označíte.
  • Zlepšení viditelnosti – v Nastavení stačí najít Usnadnění a vybrat Zlepšení viditelnosti a můžete si změnit vše od velikosti ikon, písma nebo nastavení kontrastu pro snazší ovládání mobilu.
  • Upozornění na zvuk – nové telefony Samsung nabízí také upozornění na externí zvuk. To se hodí pro všechny, kdo hůře slyší. Z mobilu se totiž stane pomocník, který upozorní například na zvonek. Ale třeba i na požární detektor. K této funkci se dostanete opět jednoduše přes Nastavení – Usnadnění – Zvýraznění pro neslyšící.
  • Převod řeči na text –šikovná funkce, která převede hlasovou zprávu na text. Spustí se klasické nahrávání a následně se záznam přepíše do textu. Místo zdlouhavého psaní zpráv tak stačí jednoduše text nadiktovat a pak odeslat.

Repasovaný telefon pro seniory? Rozhodně ano

Pokud je pro vás při výběru rozhodující také cena telefonu, pak se rozhodně vyplatí mrknout na repasované telefony. Neslevíte totiž nic ze svých požadavků na kvalitu a dostanete prakticky nový telefon za mnohem příznivější cenu.

Repasované telefony často pochází z předváděcích akcí a před tím, než se k vám dostanou, projdou důkladnou kontrolu, opravou, obnovou do továrního nastavení. Na první pohled nepoznáte, že se nejedná o zcela nový telefon. Samozřejmostí je také roční záruka.

Přečtěte si více o tom, proč kupovat repasované telefony a v jaké jsou jejich výhody.

Doporučené články

5 důvodů, proč si koupit repasovaný iPhone
Proč kupovat repase
Jak aktualizovat Android