Vážení návštěvníci, z důvodu státních svátků ve dnech 1. a 8.5.2024 bude naše prodejna uzavřena. Děkujeme za pochopení.

Jak vybrat a připojit druhý monitor

Pokud je váš každodenní chleba práce za klávesnicí, pak se časem dopracujete k tomu, že jeden monitor zkrátka nestačí. Kdo upravuje fotky, stříhá videa nebo programuje, bez dvou monitorů nedá ani ránu. Zdaleka to ale není výsada jen těchto profesí. Dva monitory vám rozšíří pracovní prostor, zlepší přehled a dokážou zvýšit produktivitu při práci. Poradíme vám, jak druhý monitor vybrat a jak ho jednoduše připojit.

Jak vybrat druhý monitor

Jakmile začnete brouzdat nabídkou monitorů, zjistíte, že je opravdu z čeho vybírat. Při výběru vhodného monitoru záleží především na tom, k čemu monitor hodláte využívat.

Jiné nároky očekáváte od herního monitoru, kde si potrpíte na vysoké rozlišení a skvělou obnovovací frekvenci. Kdežto klasický kancelářský monitor vás zaujme hlavně jednoduchostí připojení a příznivou cenou.  

Velikost monitoru

Na velikosti u monitoru opravdu záleží. Pokud pracujete například na notebooku a chcete si druhým monitorem rozšířit pracovní plochu, sáhněte po dostatečně velikém monitoru.

Nejčastěji seženete monitory o velikosti uhlopříčky 24 palců. To odpovídá zhruba 60 cm a tahle velikost vám už zajistí pohodlnou práci a dostatečný přehled.

Na takovém monitoru se vám budou tabulky v Excelu tvořit s lehkostí. Snadno si také upravíte fotky nebo zahrajete hry a pustíte film. Velikost 24 palců vás zkrátka uspokojí při většině běžných úkolů.

Rozlišení monitoru  

S velikostí monitoru souvisí i rozlišení. Pokud sáhnete po velikosti monitoru 24 palců, pak je jeho optimální rozlišení Full HD (1 920 × 1 080 pixelů). Čím větší monitor, tím vyšší rozlišení vyžaduje. Jen díky tomu získáte ostrý obraz a syté barvy. Nízké rozlišení na velikém monitoru by vám práci rozhodně neulehčilo.

Obnovovací frekvence

Obnovovací frekvence patří mezi parametry, které při běžné práci, prohlížení internetu nebo sledování filmů příliš řešit nebudete. Pokud ale chcete druhý monitor využívat i na hraní her, pak se na obnovovací frekvenci naopak budete dívat bedlivě.

Obnovovací frekvence se totiž stará především o plynulé vykreslení pohybu. A to hlavně při složitějších akčních hrách opravdu potřebujete. Jako minimální obnovovací frekvence pro pohodlné a plynulé hraní se doporučuje aspoň 100 Hz.

Konektory monitoru

Před pořízením monitoru si zkontroluje, jakou konektivitu nabízí. U většiny monitorů si vystačíte s HDMI vstupem, který najdete také na každém notebooku. Hravě si poradí s Full HD rozlišením. Odtud také pochází jeho název High Definition Multimedia Interface. Přes HDMI se snadno přenáší obraz i zvuk, a proto patří k nejuniverzálnějším konektorům, které na trhu seženete.

Některé monitory jsou vybavené DisplayPortem, který patří mezi velmi kvalitní a často ho najdete na profesionálních monitorech třeba na práci s grafikou, fotkami nebo videem. DisplayPort si poradí s větším datovým přenosem a díky tomu přes něj připojíte i monitor s vysokým rozlišením klidně 8K a vyšším.

Cena monitoru

V neposlední řadě vás bude také zajímat cena monitoru. Základní monitory na běžnou nenáročnou práci a prohlížení webovek seženete za pár stovek. Mrkněte třeba na repasované monitory od 1 499 Kč, kde najdete kvalitní kousky, které si poradí s každodenní pracovní rutinou.

Jak připojit druhý monitor k notebooku

Druhý monitor jste vybrali a teď už zbývá ho jen připojit k notebooku. Není to nic složitého a zvládne to opravdu každý. Podíváme se na nejběžnější způsoby, jak můžete druhý monitor připojit.

Jak připojit druhý monitor přes HDMI kabel

HDMI port najdete v podstatě na každém notebooku. Díky tomu je připojení monitoru přes HDMI kabel tím nejjednodušším řešením. Připojením monitoru přes HDMI kabel neztrácíte v podstatě žádnou kvalitu obrazu ani zvuku. Nejnovější typy HDMI portů si poradí i s vysokým rozlišením obrazu.

Jeden konec připojíte do notebooku a druhý do monitoru. Během chvilky máte hotovo.

Jak připojit druhý monitor přes DisplayPort

Přestože už na trhu najdete notebooky s DisplayPortem, stále nepatří mezi standardní výbavu všech běžných notebooků. Výhodou tohoto konektoru je vyšší přenosová rychlost, poradí si s větším množstvím dat a díky tomu zvládne přenášet obraz ve vysokém rozlišení.

Připojení probíhá prakticky totožně jako u HDMI kabelu. Jen konce zastrčíte do jiných konektorů.

Jak připojit druhý monitor přes dokovací stanici

Dalším často využívaným způsobem, jak připojit druhý monitor, je dokovací stanice. Slouží hlavně jako rozšíření konektorů, kterých je v notebooku často méně, než potřebujeme. Dokovací stanici spojíte s notebookem a pak už všechno řešíte právě přes „dokinu“.

Najdete na ní jak HDMI port, tak velmi často i DisplayPort. Připojení druhého monitoru pak probíhá v podstatě stejně, jako byste kabel zapojovali přímo do notebooku. Jen s tím rozdílem, že ho zapojíte do dokovací stanice.

Jak nastavit druhý monitor

Jakmile máte druhý monitor připojený, zbývá ho už jen nastavit. Existuje několik možností. Nejčastěji při připojení druhého monitoru chcete rozšířit svou pracovní plochu. Můžete si ale zvolit i možnost duplikovat. Tu ale využijete spíš při připojování notebooku například k televizi, když chcete třeba přes HDMI kabel promítat fotky nebo si pustit film, který máte v notebooku uložený.

Nejjednodušší způsob, jak se dostat do nastavení druhého monitoru je kliknout na Start a vyhledat si záložku Obrazovka.

Nejdřív si ujasněte, který monitor bude sloužit jako primární a který jako druhý.

Kliknutím na možnost Identifikovat se vám na obou obrazovkách zobrazí číslo 1 a 2. Můžete si pak uspořádání změnit podle sebe. Stačí políčka identifikující jednotlivé monitory přetáhnout myší a změnit jejich pořadí.

Pak už zbývá jen nastavit možnost, jak vám má druhý monitor sloužit. Pokud si chcete rozšířit pracovní plochu a využívat oba monitory, zvolte Rozšířit.

Díky tomu si pak mezi monitory můžete jednoduše přesouvat otevřená okna. Na jednom monitoru si třeba dokončíte rozpracované tabulky a na druhém vyřídíte maily.

Doporučené články

Hledáte ideální mašinu na hraní her? Přečtěte si naše tipy, jak vybrat herní notebook.
Bojujete s pomalým notebookem? Poradíme vám praktické tipy, jak zrychlit notebook.
Starý notebook dosluhuje a sháníte náhradu? Sepsali jsme pro vás návod, na co se zaměřit při nákupu repasovaného notebooku.