Vážení návštěvníci, z důvodu státních svátků ve dnech 1. a 8.5.2024 bude naše prodejna uzavřena. Děkujeme za pochopení.

Jak zrychlit notebook: 5 tipů, kterými vyzrajete na pomalý notebook

Jestli vaše ranní rutina vypadá tak, že zapnete notebook a než se nastartuje, máte dost času udělat snídaní, vypít si kávu a skočit se psem, je něco špatně. Pravděpodobně vás trápí pomalý notebook, kterému i spuštění běžných činností trvá dlouhé minuty. Zdržuje vás to od práce, ruší při běžném brouzdání po internetu a o plynulém hraní si můžete nechat jen zdát. Přečtěte si několik osvědčených tipů, jak snadno zrychlit notebook.

Smažte, co nevyužíváte: Nepotřebné programy odinstalujte, data přesuňte na externí disk

Pustit se jednou za čas do generálního úklidu ocení nejen vaše bydlení, ale i notebook. Časem do něj totiž nataháte množství programů a aplikací, které přestanete používat.

Padá na ně virtuální prach, zabírají místo a zpomalují notebook. Platí tu jednoduchá poučka, co nepoužíváte, musí pryč.

Pokud vám pevný disk neustále hlásí plnou kapacitu, svítí červeně a prohýbá se pod tíhou nashromážděných dat, je načase ho důkladně vyčistit.

To zvládnete buď ručně tak, že projedete všechny nainstalované program a ty odstraníte, nebo si na pomoct vezmete některý z populárních „čisticích aplikací“.

inComputer - jak zrychlit notebook

Mezi často využívané patří například CCleaner, který seženete jak ve free verzi, tak i v placené. CCleaner se chlubí tím, že dokáže zvýšit výkon notebooku až o třetinu a zároveň prodlouží i životnost baterky.

Výhodou čisticích programů je, že se dostanou i tam, kam by vás nenapadlo se ani dívat. Kromě programů projedou i nepotřebné soubory, které se vám do notebooku natahaly ani nevíte jak.

Pokud se vám v notebooku hromadí velké množství fotek, videí a dalších souborů, naučte se je přesouvat na externí disky. Notebook nebudete zbytečně zaplavovat, zrychlíte ho, a navíc se naučíte svoje data zálohovat.

Tip: Pokud chcete mít přístup ke svým datům odkudkoli, z notebooku i mobilu, používejte cloudové úložiště. Nabízí štědrou kapacitu klidně 1 TB.  Tam už si hravě uložíte všechny fotky, videa a další dokumenty.

 

Výkon „žere“ i prohlížeč: Zrevidujte počet otevřených oken

Během práce si otevřete desítky záložek v několika oknech. Hledáte informace, děláte si rešerše do práce nebo do školy, lovíte materiály ukryté v hlubinách internetu. Nové záložky naskakují, ani nevíte jak.

Jenže i množství otevřených oken v prohlížeči, má na výkon notebook výrazný vliv. Zvláště pokud nemáte doma našlapané dělo s dostatečnou RAMkou, tak mu dáváte pořádně zabrat.

Stejně tak více náročných programů, které chcete najednou spustit, dokáže notebook zpomalit. Proto si kontrolujte nejen otevřená okna, ale i spuštěné programy. Ty, které nepoužíváte, nebo vám jen běží na pozadí, klidně ukončete.

Jaké programy vám „žerou“ nejvíce operační paměti zjistíte třeba přes Správce úloh, kde zároveň snadno nepotřebné procesy jednoduše ukončíte.

Tip: Naučte se pracovat se záložkami. Tím snížíte počet otevřených oken a uděláte si v prohlížeči pořádek. K důležitým stránkám neztratíte přístup, ale nemusíte je nechávat neustále otevřené.

 

Nepodceňujte pravidelné aktualizace: Optimalizují výkon notebooku

Vyskočí na vás aktualizace a odkládáte je na později? Ignorování aktualizací se brzy odrazí na pomalém notebooku. Pravidelné aktualizace totiž pomáhají držet notebook a jeho operační systém v dobré kondici.

Odstraňují nedokonalosti, jelikož vývojáři neustále vydávají tzv. záplaty na chyby v systému, a bez aktualizací se k nim nedostanete. Pravidelné aktualizace také optimalizují výkon notebooku, zrychlují spouštění některých aplikací a zlepšují životnost baterky.

Pravidelné aktualizace hlídají také zabezpečení vašeho notebooku. Pokud se vám totiž systém začne najednou podezřele zpomalovat, mohli jste si někde stáhnout vir nebo malware, který sosá výkon vašeho notebooku ke svým účelům.

 

Udržujte neustále aktualizovaný také svůj antivir, který bdí nad tím, jestli nemáte v notebooku jakýkoli škodlivý software. Můžete k němu přijít velmi snadno. Stačí kliknout na podezřelý odkaz v mailu nebo ve zprávě od kamaráda. Případně si ho nevědomky stáhnete při návštěvě nezabezpečených webových stránek.  

Pozor na aplikace, které se spouští po startu

Hned po zapnutí notebooku se spouští automaticky několik aplikací a programů. Některé jsou nezbytné pro chod notebooku. Jiné se ale zapínají zbytečně a jen spotřebovávají výkon a zpomalují notebook.

Kontrolou, jaké aplikace se při spuštění spouští můžete také výrazně zrychlit notebook. Stačí se podívat do Nastavení, najít záložku Aplikace a vybrat Po spuštění.

Zobrazí se vám seznam aplikací, které se spustí hned po zapnutí notebooku. Některé běží jen na pozadí, jiné se rovnou spustí. Nepotřebné aplikace můžete jednoduše vypnout. Počítač s menším výkonem totiž dokážou tyhle aplikace zbytečně trápit.

Na rychlost načítání aplikací a spouštění programů má vliv zejména kapacita operační paměti RAM. Proto když si vybíráte notebook, mrkněte se na mašiny, které mají aspoň 8 GB RAMky. U herních notebooků se nebojte zvolit i dvojnásobnou kapacitu. Zajistíte si totiž větší plynulost a rychlejší načítání programů.

 

Vyměňte klasický disk za rychlejší SSD disk

Dříve hojně využívané magnetické pevné HDD disky stále častěji nahrazují rychlejší a novější SSD disky. Nemají žádné pohyblivé části, díky tomu jim nehrozí poškození například nešetrným zacházením.

Proto se více hodí do notebooků, které se často přenáší. U HDD disků hrozí také větší riziko poškození jeho mechanických částí. Hlavně při pádu. HDD disky jsou také hlučnější, těžší a spotřebovávají více energie.

Tip: Podrobnější srovnání jednotlivých typů disků a jejich použití v počítačích a noteboocích si můžete přečíst i v samostatném článku HDD versus SSD.

 inComputer - jak zrychlit notebook

Přechod na rychlejší SSD disk může vyřešit problém se zpomaleným notebookem. Data se na něj zapisují rychleji v porovnání s HDD diskem. Výměna disku tak dokáže výrazně zlepšit výkon notebooku, optimalizovat výdrž baterky a snížit riziko poškození disku.

Další výhody SSD disků

  • Tichý chod – notebooky s SSD diskem jsou výrazně tiší. O chodu SSD disku díky absenci pohyblivých částí ani nevíte.
  • Nízká hmotnost – notebook s SSD diskem se tolik nepronese. Což je ideální hlavně u notebooku, který si nosíte třeba pravidelně do práce nebo do školy.
  • Menší spotřeba energie – notebook nemusí neustále viset na nabíječce, protože SSD disk „nežere“ tolik baterky.

Doporučené články