Vážení návštěvníci, z důvodu státních svátků ve dnech 1. a 8.5.2024 bude naše prodejna uzavřena. Děkujeme za pochopení.

Jak vybrat notebook pro studenty: Repasované seženete i „za pár kaček“

Žáci a studenti se dneska bez notebooku prakticky neobejdou. V době pandemie si navíc většina z nich zkusila domácí výuku, která ověřila nejen výkonnost notebooků a tabletů, ale i nervy všech zúčastněných. Aby byla práce na notebooku co nejhladší, poradíme vám, jak vybrat notebook pro studenty. Na jaké parametry se zaměřit a proč se nebát pořídit repasovaný notebook.

Jaké parametry sledovat u studentského notebooku

Na rozdíl například od herního notebooku, vás při výběru notebooku pro studenty nebude tolik zajímat jakou má grafickou kartu a počet jader. Na studentském notebooku byste měli pohodlně rozjet základní programy, napsat referát nebo seminární práci, brouzdat na internetu, pustit si film nebo si zahrát jednodušší hry.

Nemusíte rozhodně hledat nadupanou mašinu za desítky tisíc. I z levného notebooku totiž dokážete dostat maximum funkcí, které stačí k bezproblémovému zvládnutí studentského života.

Cena

Jako první vás určitě bude zajímat cena. Zvlášť pro mladší žáky a studenty se nevyplácí investovat do notebooku zbytečně mnoho peněz.

Dražší a výkonnější notebook dává smysl pořídit například pro vysokoškoláky, kteří potřebují na notebooku rozjet složitější programy. Věnují se úpravě fotek, střihu videí nebo třeba programování.

Pokud ale hledáte mašinu na základní práci, pak se mrkněte na studentské notebooky do 5 000 Kč. Najdete tam výkonné notebooky prověřených značek Dell, Asus, HP nebo Lenovo.

Velikost displeje a rozlišení

Většina studentských notebooků nabízí HD nebo Full HD rozlišení, které uspokojí většinu nároků na pohodlnou práci i zábavu. Co se týče velikosti, pak nejčastěji seženete studentské notebooky v základních rozměrech od 10 do 15 palců. Menší notebook se lépe vejde například do školního batohu, na větším se zase lépe dívá na filmy nebo je pohodlnější při hraní her.

Úplně dostačující rozměr na většinu úkolů nabízí notebooky s velikostí displeje 11,6 palce nebo 12,5 palce.

Operační systém

Naprostá většina studentských notebooků jede na operačním systému Windows. Nabízí ho totiž téměř všechny notebooky. Seženete i levné MacBooky do 10 000 Kč s operačním systém MacOS. Většinu školních programů bude ale snazší rozjet na operačním systému Windows. Před výběrem studentského notebooku se ujistěte, že na něm poběží všechny požadované aplikace.

Hmotnost

Jelikož se studentský notebook často přenáší, pak svou roli při výběru hraje i jeho celková váha. Čím menší notebook, tím bývá lehčí.

Hmotnost ale ovlivňuje i řada dalších faktorů – konstrukce notebooku, použité materiály nebo i typ a velikost baterie. Za vyhovující hmotnost se u notebooku pro studenty považuje váha do 2 kg.

Kapacita paměti

Aby nabízel notebook dostatek prostoru na všechny soubory, fotky, programy, filmy a hry, pak se určitě zaměřte i na jeho paměť. Nejčastěji seženete notebooky s pamětí 256 GB.

Část paměti samozřejmě „spolkne“ samotný operační systém. I tak ale zbude dostatek prostoru. A případně se dá paměť rozšířit například externím diskem s kapacitou až 1 TB, který už se jen tak nezaplní.

Konektivita

Studentský notebook by měl nabízet několik USB portů. Ideálně na zapojení myši nebo externí klávesnice. Hodí se také HDMI port, který využijete třeba na připojení externího monitoru. Ten ocení zejména starší studenti třeba při psaní závěrečných prací.

Na jednom monitoru mohou mít rozdělanou rešerši, na druhém pak otevřený textový editor. Díky dvěma monitorům je mnohem snazší vyznat se například ve více otevřených záložkách. Práce je efektivnější a přehlednější.

Repasované notebooky pro studenty: Proč jim dát šanci

Jako repasované se prodávají notebooky, které byly například vystavené na prodejnách, mohou to být vyřazené firemní notebooky nebo modely využívané pro marketingové účely. Ať už je jejich původ jakýkoli, při nákupu repasovaného notebooku máte jistotu, že jde o plně funkční a kvalitní přístroj.

Na rozdíl od běžného bazarového prodeje, kdy musíte spoléhat na to, co vám o notebooku řekne jeho prodejce. Při nákupu repasovaného notebooku máte jistotu, že prošel odborných servisem a kontrolou, takže se vám nestane, že by po přinesení domů najednou nefungoval.

Největší výhodou je, že se repasované notebooky dají pořídit doslova za pár kaček. Už do 5 000 Kč seženete kvalitní a výkonné kousky, které si hravě poradí s běžnou prací.

Další výhodou při nákupu repasovaného notebooku je roční záruka na notebook. Kdyby se u notebooku objevila závada, můžete ho reklamovat úplně stejně jako v případě nového zboží.

 

Doporučené články