Vážení návštěvníci, z důvodu státních svátků ve dnech 1. a 8.5.2024 bude naše prodejna uzavřena. Děkujeme za pochopení.

5 tipů, jak zrychlit počítač


Jestli něco dokáže řádně pocuchat nervy, pak je to pomalu pracující počítač. Většinou k tomu ale dochází naší vinou a opakováním starých a zatím nepřekonaných chyb. Prozradíme vám, jak zrychlit počítač, aniž by vás to cokoli stálo.


 Nezahlcujte pevný disk
Ani nové, ani repasované počítače většinou nezpomalují samy od sebe nebo proto, že by byly nevýkonné. Často za rychlost (nebo pomalost) jejich práce můžeme my sami, protože stále dokola opakujeme několik nejčastějších chyb.

Tou, kterou můžete napravit úplně jednoduše, je odstranění nepotřebných souborů, případně jejich přesun na externí disk nebo jiné médium. Aby totiž pevný disk fungoval přesně, jak má, nesmí být nacpaný k prasknutí. Stejně tak vás může v takovém případě zlobit operační paměť.

Základem úspěchu je proto mít na pevném disku minimálně 10 % z celkové kapacity volných. Jakmile vaše data na disku přesáhnou 90 % kapacity, nekompromisně dochází ke zpomalení.

 Nenechte automaticky spouštět aplikace
Jakmile zapnete počítač, nejspíš se vám spustí několik (pravděpodobně oblíbených) aplikací najednou, ať už jde o komunikační nástroje, nebo třeba streamovací služby. Pro vás sice může být pohodlné mít je hned k dispozici, pro počítač to taková výhra není. Jeho start je rázem pomalejší, stejně jako běh operačního systému po něm.

Pokud se vám tedy po startu spouštějí aplikace, které ve skutečnosti používáte jednou za půl roku, takže vám stále jen běží na pozadí, zastavte je a spouštějte je ručně jen v situaci, kdy je potřebujete. Naopak pokud je využíváte denně, nechte nastavení tak, jak je – jejich ručním otevíráním byste si jen přidělali práci a ztráceli čas.

 Neotvírejte desítky záložek v prohlížeči najednou
Kolikrát už jste slyšeli o tom, že byste neměli v prohlížeči nechávat otevřené záložky, na které zrovna nepotřebujete nahlížet? Jestli vám po psaní elaborátu zůstaly otevřené desítky záložek, otázka, jak zrychlit počítač, má naprosto banální odpověď. Prostě je zavřete a dělejte to tak vždy.

Ať už se na danou webovou stránku díváte, nebo ne, počítač to zaměstnává. S každou další záložkou dochází k vytváření nových procesů. Ty pak zatěžují operační paměť a problém je na světě. Nechte si proto při práci otevřené jen ty záložky a weby, které skutečně potřebujete

 Nepodceňujte aktualizace
Nestabilní programy, zavirovaný a také pomalý počítač, to všechno si také snadno přivodíte sami. Aktualizaci programů vám váš přístroj nenabízí jen tak z dlouhé chvíle, tak jeho potřebu nepřehlížejte, aby on pak mohl nepřehlížet ty vaše. 

Účelem aktualizací, které vás mohou obtěžovat a které se občas přihlásí v tu nejnevhodnější chvíli, jsou vylepšení a optimalizace. Díky nim pak může celý přístroj pracovat rychleji, bez chyb a k vaší spokojenosti. Zároveň se s nimi můžete vyhnout i fatálnímu pirátskému útoku.

 Zkontrolujte přítomnost malware
Škodlivé programy označované jako malware vám mohou pěkně zavařit. Obecně vzato v počítači dokážou provádět akce, které byste sami nikdy nepovolili. Vy o nich ale nevíte, takže…

Kromě jiných potíží může malware také zpomalovat počítač, takže je lepší neignorovat upozornění systému a na jejich eliminaci se poctivě zaměřit. 
Navzdory tomu vám pro zrychlení počítače poradíme také to, že je víc než vhodné odinstalovat klasický antivirus, který si v zápalu boje po pořízení nových i repasovaných stolních počítačů lidé ve velkém instalují.


Pokud nejedete na trial verzi, plně se spolehněte na Windows 10, které v sobě mají zabudovanou spolehlivou ochranu už ve chvíli, kdy se vám přístroj dostane do rukou (nebo Windows 10 nainstalujete). Ačkoli můžete mít dobrý pocit z toho, že antivirus ledacos vychytá, ten, který je v počítači navíc, ho zkrátka akorát tak zpomaluje.


 Na zpomalení vašeho počítače se může značnou měrou podílet i jeho znečištění. Pravidelnou údržbou ho udržíte v lepší kondici. Podívejte se, jak správně vyčistit notebook a co při tom nedělat. I tahle maličkost pomáhá, když se jí pravidelně věnujete! 


speed-pc