Vážení návštěvníci, z důvodu státního svátku ve dne 8.5.2024 bude naše prodejna uzavřena. Děkujeme za pochopení.

3+1 tip, jak vybrat stolní počítač


Všude notebooky! Na stolech v kavárnách, v regálech obchodů. Až to vypadá, že stolní počítačům už dávno odzvonilo. Opak je ale pravdou. Stále jsou totiž momenty, kdy notebook stolní PC plně nenahradí. A jen loni se stolních počítačů v Česku prodalo něco přes 300 000 kusů. Do karet hraje stolnímu počítači i nižší pořizovací cena a delší životnost oproti notebooku. Na co se zaměřit při jeho výběru?


Vyberte si správný typ stolního počítače

 Věděli jste, že existují tři základní modely stolního počítače?

    Desktop je ten „klasický“ - uložený v počítačové skříni, která se nejčastěji ukrývá pod stůl. Sice zabere nejvíce místa, ale na druhou stranu se do něj vejdou i větší komponenty . Což může být výhoda, pokud si chcete složit počítač na míru.

    Takzvaný all-in-one počítač je vlastně monitor, který má v sobě zabudovaný i stolní počítač. Velkou výhodou je úspora místa a jednoduché zapojení .

    Třetí možností jsou Mini PC , které jsou zmenšeninou klasického desktopu, ale na rozdíl od nich se vám vejdou i do kapsy. S mini počítačem bez problému zvládnete kancelářskou práci. Pokud ale kupujete počítač kvůli hraní her, není pro vás mini PC ten pravý, protože jeho výkon není tak velký, jako u herních počítačů.

     K čemu budete stolní počítač používat?

       Parametry stolních počítačů se od sebe extrémně liší. A vy byste je měli volit podle toho, na co budete počítač používat. Při běžné „kancelářské“ práci nepotřebujete nadupanou grafickou kartu. Tu naopak oceníte nejen jako gamer, ale třeba i jako grafik nebo fotograf.

      Herní počítač:

        Velká paměť RAM, výkonná grafická karta a chlazení. To jsou základní parametry, které řešit, když vybíráte herní počítač. Pokud na počítači „paříte“ dlouhé hodiny, bez chlazení se neobejdete. Konkrétně tedy bez aktivního chlazení. Pasivní je u herního počítače nedostatečné.  Důležitá je také paměť grafické karty , která by měla mít alespoň 6 GB, a paměti RAM , u které se doporučuje kapacita 32 GB a více. Díky tomu rozběhnete bez problému i nejnovější hry a vychutnáte si perfektní herní zážitek.

        4011-2_spc-signum-sg1x-tg-rgb-01

        Kancelářský počítač:

        Na rozdíl od herního počítače u něj není nutný vysoký výkon, jako spíš nízká spotřeba a tichý chod. Kancelářské počítače obvykle stojí i méně peněz než počítače herní. Pokud tedy hledáte ekonomické řešení, je kancelářský model dobrou volbou. Při výběru myslete především na procesor.

        Dvoujádrový zvládne bez problémů všechny kancelářské programy, čtyřjádrový je dobrá volba, když má počítač sloužit i jako domácí počítač pro občasné hraní nenáročných her nebo prohlížení multimediálního obsahu. Operační paměť by měla mít alespoň 4 GB a velikost pevného disku volte podle potřeb. Co se týká typu disku – „klasické“ HDD je levnější, ale pomalejší. SSD je výrazně rychlejší, ale samozřejmě dražší.hp-elite-slice-g1-page

        Profesionální počítač:

        Pokud pracujete jako grafik nebo třeba střihač videí, potřebujete stolní počítač, který zvládne požadovaný výpočetní i grafický výkon. Důležitý je výkonný procesor, který by měl být ideálně 6jádrový nebo 8jádrový. Grafická karta se u profesionálních počítačů doporučuje alespoň 16 GB, aby kvalita videí a fotek byla co nejlepší.i_07_HP_Z8_min_tcm141_2673033_tcm141_2673055_tcm141-2673033

        Zaměřte se na parametry

        Procesor:

        Procesor je nejdůležitější součástí počítače, vlastně takový mozek, který se stará se o chod programů a celkový výkon počítače. Budete-li vybírat stolní počítač, pravděpodobně se setkáte s 2 značkami procesorů – Intel a AMD. Ty následně nabízejí jednotlivé řady, které se dál liší parametry (a tedy výkonností). Od těch nejzákladnějších modelů (Intel Celeron, AMD Sempton) až po špičkové high-end procesory určené pro profesionální modely a serverová řešení (Intel Xeon, AMD Threadripper).

        Základní parametry, které budete sledovat při výběru počítače vy, jsou frekvence procesoru (zjednodušeně řečeno platí, že čím vyšší frekvence, tím vyšší výkon procesoru) a počet jader (čím více jader procesor má, tím více na sobě nezávislých operací může provádět najednou). Jak už jsme zmínili, pro kancelářskou práci vám postačí 2jádrový až 4jádrový procesor.

        stahování

        Operační paměť RAM:

        Na operační paměť RAM se ukládají dočasné soubory a procesory spuštěných aplikací. Čím větší paměť je, tím více informací pojme a tím více aplikací můžete mít najednou spuštěných, aniž by se počítač „sekal“. Pro běžný chod si vystačíte s 4 GB RAM, u herních a profesionálních počítačů pak doporučujeme minimálně 16 GB.

         Grafická karta:

        Ta je zodpovědná za kvalitu u všech grafických operací – od her přes videa až například pro práci v CAD programech. Výběr grafické karty úzce souvisí i s výběrem počítače – herní model si rozhodně zaslouží herní grafickou kartu (a bude na ni nejspíš připravený i po stránce výkonu procesoru), kancelářské grafické karty pak sice nemají takový výkon, ale jsou levnější a obvykle nemají žádné speciální nároky na prostor, výkon nebo napájení.

        graficke-karty-main

        Pevný disk:

        Místo, kam se trvale ukládají všechna data, která v počítači máte – a která budete chtít zobrazit i po opětovném zapnutí. Volit dnes můžete mezi HDD diskem, který není tak rychlý, výkonný a odolný, ale nad modernějšími SSD disky jednoznačně vítězí cenou. Co se kapacity týká, velikost pevných disků v dnešní době obvykle začíná na 120 GB a dostat se můžete až k hodnotám v řádech TB.

         Nový, nebo repasovaný?
         

        Ceny stolních počítačů se pohybují od jednotek tisíců až po stovky tisíc. Pokud se nechcete rozhodovat, jestli dáte přednost příznivé ceně, nebo kvalitě a vysokému výkonu, může pro vás být řešením repasovaný stolní počítač.

        Výhodou repasovaných stolní počítačů je vysoká kvalita za cenu, která je mnohdy až o dvě třetiny nižší než pořizovací cena nového modelu. Často se totiž jedná o nejvyšší modelové řady, které mají špičkový výkon a dlouhou životnost.
        Repasované počítače se vykupují od velkých firem, kterým skončil leasing a přechází na novější modely. Odborníci počítači následně zkontrolují, otestují a pošlou do prodeje. A po výkonném stolním počítači tak může sáhnout opravdu každý.

        Naše nabídka repasovaných stolních počítačů: stolni-pc