Vážení zákazníci, v době velikonočních svátků od 29.3. do 1.4.2024 bude naše kamenná prodejna uzavřena. Děkujeme za pochopení a přejeme krásné velikonoční svátky :)

Typy notebooků

Všechny notebooky jsou vytvořeny jinak; liší se velikostí, hmotností, výkonem, funkcemi, způsobem, jakým mohou uživatelé zadávat data atd. Ale všechny jsou počítače v malém balení. Notebook zůstává oporou mezi počítačovou elektronikou. Kromě novějšího hardwaru zaměřeného na výkon jsou notebooky životaschopnou volbou pro ty, kteří chtějí mobilní zařízení, které dokáže mnohem víc, než je schopen tradiční tablet.


Pojmy notebook a laptop mají tendenci být zaměnitelně používány jako obecný popis. Můžete je však rozdělit do menších podkategorií, i když se ne vždy vzájemně vylučují.

Například ultrapřenosný notebook může být také konvertibil (2v1), který funguje jako notebook i tablet. Mnoho zařízení navržených jako tablety také může fungovat jako notebook, pokud přidáte klávesnici. Některé jsou k tomu speciálně navrženy, například řada Microsoft Surface. Historicky lidé dělí kategorie notebooků následovně:

 

1. Notebook (laptop)

Obecný termín pro notebook v plné velikosti, který vytváří rovnováhu mezi přenositelností a funkčností. Oproti stolnímu počítači je uzpůsoben k tomu, aby byl snadno přenositelný. Má zabudovaný vlastní zdroj energie (baterie) a malou hmotnost. Notebook je se stolním počítačem z hlediska výkonu a funkcí srovnatelný. Při stejném výkonu je oproti stolnímu počítači dražší, je ho však možno vzít všude sebou a připojit klávesnici i myš pomocí USB. Rozměry, hmotnost, displej a mechanika jsou pro přenášení optimalizované.

Notebooky se mohou značně lišit v celkové velikosti a specifikacích - rychlost procesoru, velikost disku, paměť (RAM) a velikost obrazovky.

Cenově se pohybují od levných rozpočtových modelů až po vysoce výkonné produktivní a herní modely.

Fujitsu_CELSIUS_H720_p-3

2. Ultrapřenosný notebook (sub-notebook)

Tenké, lehké notebooky určené pro mobilitu jsou často označovány jako ultrapřenosné (někdy se jim také říká sub-notebook).

Zachování superštíhlého profilu znamená, že musí vyříznout některé funkce, jako jsou větší porty připojení a snížit počet portů připojení. Jejich půdorysové rozměry jsou zpravidla menší než papír formátu A4 a hmotnost nižší než 2 kg. Nejmenší modely váží asi kilogram. Na rozdíl od notebooku má obvykle mechaniky na výměnná média (CD/DVD-ROM) externí, nyní připojitelná nejčastěji pomocí rozhraní USB.

uHwBTkc

3. Ultrabook

Ultrabook je termín vytvořený výrobcem počítačových čipů Intel pro speciální typ ultrapřenosného notebooku. Aby se přístroj mohl nazývat ultrabookem, musí splňovat určitá kritéria a sadu funkcí, které stanovil právě Intel. Měl by být tenčí než 1 palec. Dalším kritériem je dlouhá výdrž, ultrabooky nepoužívají klasický pevný disk, ale hlavním úložným zařízením je SSD disk, který je energeticky méně náročný a také je rychlejší. Ultrabook nabídne vysoký výkon, aniž by výrazně spotřebovával energii, což je velmi praktické. 

Mezi jejich silné stránky patří silná bezpečnost a ochrana proti krádeži zabudovaná na hardwarové úrovni. Ačkoli je původní MacBook Air považován za inspiraci pro třídu Ultrabooků, ve skutečnosti to není Ultrabook.

Tyto notebooky jsou tenčí a mohou vážit pouhých 1,3 kg, ale jejich obrazovka se může pohybovat kolem 15 palců. Pracují na procesorech s nižším výkonem pro delší životnost baterie. Obvykle je jejich klávesnice menší.

dell-xps-15-9550-page-01

4. Chromebook

Chromebooky používají operační systém Chrome OS (který je založen na systému Linux). Ty jsou navrženy tak, aby fungovaly primárně s webovými aplikacemi a daty ukládanými do cloudu, nikoli na samotný notebook. Aplikace je třeba stáhnout z Internetového obchodu Chrome. Nedávné modelové řady mohou také spouštět aplikace pro Android.

Chromebooky jsou populární na některých školách a dokonce i ve firemních skupinách, protože je k dispozici mnoho levnějších modelů a jejich minimální konfigurace nabízí snadnější centralizovanou správu a zabezpečení.

Jsou navrženy tak, aby vás online dostali co nejsnadněji. Vyznačují se odizolovaným operačním systémem Chrome OS, který usnadňuje navigaci, což z nich dělá skvělou volbu, pokud je váš každodenní výpočet zcela online. Jsou to jediné notebooky s přístupem na Google Play (stejný obchod s aplikacemi, jaký používají telefony s Androidem), takže máte přístup k více než milionu aplikací spolu s hudbou, filmy a knihami.

Dell_Chromebook_11_p-2

5. MacBook

Notebooky Apple přicházejí ve dvou rodinách - ultratenký MacBook Air a vysoce výkonný MacBook Pro ve 13palcových a 16palcových velikostech (druhý nedávno nahradil 15palcovou velikost). Všichni používají operační systém mac OS.

Nejnovější verze opustily platformu Intel a nyní běží na vlastní čipové sadě společnosti Apple, která integruje vše do jednoho čipu. Apple tak získává úplnou kontrolu nad těsnou integrací hardwaru a softwaru, což má za následek výrazné zvýšení rychlosti a výdrže baterie.

MacBooky vypadají skvěle a jsou ideální pro vše od procházení webu až po grafický design. Jsou vyrobeny z prvotřídních materiálů a obsahují exkluzivní operační systém Apple OS X. Pokud hledáte notebook s výrazným designem a dostatečným výkonem pro rychlé a snadné spuštění náročného softwaru, je MacBook ideální.

macbookAir13_2015-n-3

6. Konvertibil (2v1)

Kombinují funkce notebooku a tabletu. Jsou také známé jako notebooky nebo hybridy 2v1.

Mohou rychle přepínat mezi režimem dotykové obrazovky tabletu a tradičním režimem klávesnice a transformovat se různými způsoby, včetně mechanismů odpojení, posunutí, zkroucení a sklopení. Většina modelů nyní používá metodu skládání, i když některé mají stále odnímatelné obrazovky.

Díky tomu je lze používat nejen v režimu notebook, ale i stojan, stan a tablet. Mají dotykový displej a lze je využít pro práci i zábavu. 2v1 kombinuje to nejlepší z notebooku a tabletu v jednom zařízení. Pomocí klávesnice můžete psát poznámky, eseje a zprávy a poté během několika sekund převádět 2v1 na tablet pro procházení webu nebo sledování filmu. Všechna zařízení 2v1 běží na Windows 10, takže ať už notebook běžně používáte, 2v1 vám to usnadní.

Lenovo_X1_Yoga_p-3

7. Tablet jako notebook

Stejně jako konvertibilní notebooky fungují jako tablety dvojitě, některé tablety lze použít jako notebook s odnímatelnou klávesnicí. Nejvýznamnější z nich jsou tablety se systémem Windows, jako je vlastní řada Microsoft Surface Pro a menší Surface Go, které skutečně těží z toho, že mají klávesnici, protože používají operační systém Windows 10. Na rozdíl od zařízení 2v1 je však lze rychle použít v režimu tabletu bez větší váhy a větší velikosti klávesnice.

Tablety jako iPad a iPad Pro mají také volitelné odnímatelné klávesnice a lze je použít jako notebook, i když používají mobilní operační systém Apple iPad OS a fungují nejlépe s aplikacemi, které podporují funkce notebooku. Samsung má také několik tabletů, které mohou přidat volitelnou klávesnici, která bude fungovat jako notebook, a to v závislosti na modelu pomocí Windows nebo OS Android.

Malé, tenké multitaskingové notebooky, které se staly velmi populární a v popularitě určitě explodovaly. Jejich displeje se pohybují od velmi malých monitorů po poměrně velké. Mohou být použity k plnění i profesionálních úkolů, protože mohou být opravdu výkonné.

HP_Pro_x2_210_G2-thumb-1

8. Netbook

Netbook byl název třídy malých a přenosných počítačů určených pro výpočetní techniku ??připojenou k internetu (odtud název „netbook“). Tyto malé notebooky byly po několik let velmi populární, protože byly provedeny levné, ale nevýhodou bylo, že byly pomalé a snížená cena se projevila zejména při nízké paměti RAM, rychlosti CPU a úložišti. Využívali procesor Intel Atom s nízkým výkonem Intel. V dnešní době najdete výkonnější náhradu v tabletech, ultrabookech a ultrapřenosných zařízeních, zejména v Chromebookech.

Tyto notebooky jsou velmi malé a levné, s méně výkonnými procesory než následující notebooky a velmi malou klávesnicí. Netbook je primárně určený pro surfování na internetu, hodí se i pro občasné a drobné kancelářské nebo administrativní práce. V současné době je na trhu k dispozici velké množství netbooků od celé řady výrobců, které se od sebe víceméně odlišují ve svých parametrech.

lenovo-ideapad-flex-5-15IIL05-next-02