Chystáte se na pořízení nového telefonu? Poradíme vám, jak smazat ten starý


V mobilním telefonu máme kolikrát celý svůj život. Kontakty, vzpomínky, důležité poznámky, diář. Kdyby se tyto citlivé informace dostaly do cizích rukou, asi bychom z toho neměli zrovna radost. Pokud se svůj mobil chystáte prodat, je nutné udělat několik kroků, díky kterým z něj bude zase jen elektronické zařízení bez jakékoliv digitální stopy. Jaké kroky to jsou?


 

Přeneste data do nového telefonu

Přecházíte na nový model telefonu? Dejte tomu „starému“ druhou šanci a pošlete ho dál. Repasované telefony mají stále životnost ještě další řadu let. Jejich výhodou je příznivá cena, které kolikrát bývá třetinová oproti pořizovací.

Ať už jste si koupili fungl nový telefon, nebo jste sáhli po repasovaném, čeká vás v první řadě přenos dat ze starého telefonu. Používáte jako operační systém iOS, nebo Android? Pak máte se svým telefonem spárovaný účet, na který se vám ukládají vaše data (kontakty, fotky, dokumenty…). Všechna data se na účet ukládají automaticky, ale pro jistotu si to ověřte i přes Nastavení v sekci Účty, kde rozkliknete Google nebo iCloud a uvidíte, jestli máte zapnutou synchronizaci.

Po přihlášení účtu na novém telefonu se vám zobrazí otázka, zda chcete telefon obnovit ze zálohy (jedná se o zálohu z vašeho účtu). Pokud to chcete, klikněte na „ano“ a přenos dat může začít. Proces obnovy dat ze zálohy většinou zabere zhruba 10 minut a telefon po vás může požadovat heslo k vašem účtu.

Víte, jak správně nastavit heslo k účtu, aby bylo bezpečné a zároveň jste ho nezapomněli? Heslo by mělo mít ideálně 15 znaků a mělo by se skládat z malých a velkých písmen a číslic. Použít můžete například jméno svého domácího mazlíčka z dětství, aby se vám dobře pamatovalo. Příklad: RybičkaDori123. Heslo si nikam nepište a uložte si ho do klíčenky v telefonu.

 

 

Odstraňte ze starého telefonu svůj účet

Tento krok je velmi důležitý! Kdybyste původní telefon přepnuli do továrního nastavení, aniž byste odhlásili svůj Google účet, způsobíte novému majiteli telefonu komplikace. Téměř všechny mobilní telefony dnes totiž disponují tzv. FRP (Factory Reset Protection). Jedná se o zabezpečení od Googlu, které při odcizení telefonu znemožní zloději jej používat. Při snaze o nastavení telefonu po něm totiž bude požadováno heslo od vašeho Google účtu (a to i po obnovení továrního nastavení).

A jak svůj Google účet z mobilního telefonu odstraníte? Nastavení > Účty a zálohování > Účty > zvolíte svůj účet a kliknete na Odebrat účet.

Nebojte, to, že odstraníte Google účet ze svého telefonu, neznamená, že ho ztratíte. Stačí se na něj přihlásit z kteréhokoliv jiného zařízení a všechna vaše data v něm najdete.

 

Obnovte tovární nastavení

Když máte všechna data v bezpečí (resp. v novém telefonu), můžete přejít na obnovení továrního nastavení. To znamená, že se telefon uvede do stejného nastavení, jako když jste ho poprvé zapnuli. Odstraní se všechny vaše účty (například Facebook, Netflix nebo Instagram) a celý software se překlopí do původního stavu.

Do továrního nastavení telefon uvedete pomocí Nastavení > Záloha a obnova dat > Automatické obnovení > Obnovení továrních dat. Telefon po vás může požadovat PIN, face ID nebo otisk prstu, abyste potvrdili, že tuto akci skutečně chcete provést.

Tento postup obnovení továrního nastavení by měl být stejný u všech zařízení, které mají operační systém Android, bez ohledu na značku nebo model.

 

Jak je to s iPhonem?

U iPhonu je to dost podobné jako u mobilních telefonů s Androidem, ale i pro jablíčkáře máme konkrétní návod krok za krokem, jak iPhone smazat a připravit na prodej.

  1. Pokud máte na iPhonu napárované Apple Watch, zrušte spárování
  2. Udělejte si zálohu svých dat na iCloud
  3. V Nastavení se odhlaste z iCloudu, ale i App Storu a iTunes
  4. V Nastavení klikněte na Obecné a zvolte Přenést nebo smazat iPhone, následně vyberte možnost Smazat data a nastavení